Băsescu: Acum, esenţa nu mai este continuarea procesului de descentralizare, ci finanţarea corectă

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că în acest moment în administraţia locală esenţa nu mai este continuarea procesului de descentralizare, ci finanţarea corectă a ceea ce s-a descentralizat deja.
Economica.net - sâm, 22 mart. 2014, 16:19
Băsescu: Acum, esenţa nu mai este continuarea procesului de descentralizare, ci finanţarea corectă

‘Dacă s-ar merge mai departe cu descentralizarea, riscul unui colaps administrativ există datorită netransferării resursei financiare’, a declarat Băsescu sâmbătă la dezbaterea organizată de Fundaţia Mişcarea Populară (FMP) pe tema rolului administraţiei locale în modernizarea comunităţii.

El a adăugat că statul trebuie să păstreze posibilitatea de a controla şi sancţiona şi a insistat pe importanţa funcţiei de primar, precizând că ‘nu există funcţie mai legată de comunitate decât cea de primar’, însă acesta trebuie să beneficieze de o legislaţie care să creeze echilibru între obligaţiile generate de procesele de descentralizare şi resursa financiară.

Cât priveşte politizarea instituţiilor statului, preşedintele a spus că aceasta trebuie să aibă o limită şi a criticat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi alte instituţii ale statului controlate politic, care au vădit deficienţe de funcţionare în recentul scandal al cărnii.

‘Scoateţi politicienii de la vârful instituţiilor şi veţi face ţara să meargă’, a afirmat Băsescu.

Referitor la politica externă, preşedintele a pledat pentru continuarea sprijinirii Republicii Moldova, menţionând că a avertizat aliaţii din UE şi NATO despre ambiţiile Rusiei în zona Mării Negre şi a gurilor Dunării.

Mesajul central al preşedintelui către Fundaţie şi către PMP a fost acela legat de o nouă abordare a înţelegerii statului de drept. Astfel, preşedintele Băsescu a arătat că esenţial este ca toate instituţiile să funcţioneze, nu doar câteva şi, mai important, cele mai multe trebuie conduse de profesionişti la locurile potrivite, şi nu de persoane desemnate pe criterii politice. ‘Partidul care va reuşi să facă acest lucru va face cu adevărat istorie’, a spus şeful statului.

Fundaţia Mişcarea Populară a organizat sâmbătă, la Bucureşti, dezbaterea cu tema ‘Rolul administraţiei locale în modernizarea comunităţii. Statul de drept şi siguranţa cetăţeanului’.

Au participat preşedintele Traian Băsescu, fostul prim-ministru Emil Boc, preşedintele Fundaţiei, Marian Preda, lideri PMP, precum Eugen Tomac, Elena Udrea, Cristian Preda, parlamentari ai Mişcării Populare, foşti miniştri, foşti consilieri prezidenţiali, dar şi peste 100 de primari.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...