Băsescu acuză „agresiuni” ale unor parteneri din UE: Realitatea de fapt să fie cea de drept

Preşedintele Băsescu a acuzat, miercuri, "agresiuni" ale unor parteneri europeni, referindu-se la măsuri impuse după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii şi la condiţionalităţile pentru Schengen, el susţinând că "realitatea de fapt trebuie să devină realitatea de drept, stabilită prin tratate".
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 10:27
Băsescu acuză

Preşedintele a afirmat, la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că „cetăţenii români devin victime ale abordărilor naţionaliste”.

„Suntem în mod particulari îngrijoraţi de modul în care a fost şi este gândită întâmpinarea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii”, a adăugat şeful statului.

Menţionând că unele state europene au imaginat măsuri de protecţie a sistemelor de ajutoare sociale, Traian Băsescu a avertizat că se fac astfel diferenţieri între cetăţenii europeni.

„Asemenea măsuri reflectă o întoarcere către naţionalism, ceea ce poate fi îngrijorător pentru UE”, a adăugat preşedintele.

El a arătat, totodată, că „împiedicarea” aderării la Schengen începe să fie percepută drept o disponibilitate a unor state membre de a interpreta diferenţiat prevederile din tratatele europene.

„România a acceptat un timp condiţionalităţile, dar este timpul să ne apropiem de un capăt, pentru că, la fel ca liberalizarea pieţei muncii la nivelul UE, şi accesul în spaţiul Schengen este un element puternic de integrare în UE”, a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele a avertizat că, „în faţa unor astfel de agresiuni din partea unor parteneri europeni”, este dificil de susţinut că limitarea acţiunii politice există şi că aceste reglementată juridic”.

Şeful statului român a cerut ca „realitatea de fapt să devină realitatea de drept, stabilită prin tratate”.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...