Băsescu: Am cerut SRI să privescă atent la fapte de corupţie cu fonduri europene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că o prioritate pe care SRI trebuie să şi-o fixeze pentru 2012 este urmărirea fondurilor europene, şeful statului indicând două zone problematice, respectiv cea a consultanţilor şi cea a semnării contractului după desemnarea câştigătorului.
Economica.net - sâm, 24 mart. 2012, 13:42
Băsescu: Am cerut SRI să privescă atent la fapte de corupţie cu fonduri europene

El a spus, în contextul în care se referea la priorităţile SRI pe anul 2012, că a avut o discuţie despre „accesarea de fonduri europene”.

„Am avut o discuţie cu colegiul de conducere al Serviciului, am stabilit câteva zone în care trebuie să se dea atenţie şi vreau să cred că se face o prioritate din acest lucru”, a spus preşedintele.

„Ca să nu fie vreo taină: până acum ne-am obişnuit să ne uităm la modul de desfăşurare a licitaţiilor. Bună treabă, dar senzaţia pe care eu o am, şi am împărtăşit-o şi prim-ministrului, este că, spre exemplu, la contractele mari fraudele nu se fac la desemnarea câştigătorului. Comisiile sunt foarte mari, sunt greu de creat influenţe pentru toţi cei 20,30, 50 de membri ai comisiei. Consultanţa de la Bruxelles e şi ea prezentă. Deci, de regulă, licitaţiile mari sunt foarte greu de falsificat”, a spus preşedintele.

El a declarat că vrea să tragă „un semnal public pentru amatori”: „Senzaţia mea este că întârzieri şi acte de corupţie apar după desemnarea câştigătorilor, în cadrul negocierii contractelor de executie. Acolo se introduc clauze care să favorizeze pe constructori şi, de regulă, în defavoarea statului”.

„O altă zonă în care am cerut SRI să privească cu atenţie la acte de corupţie este zona de consultanţă, unde domnii consultanţi îşi fac aranjamentele cu constructorul şi se trece cu vederea peste lucruri de calitate îndoielnică. Iar consultanţa este plătită din bani europeni. Sau, dacă lucrarea este de bună calitate, nu se vizează factura până când domnul consultant nu este bucurat de constructor cu un procent din valoarea facturii, ceea ce duce la întârzieri uriaşe în decontarea facturii”, a mai spus preşedintele.

El a zis că este un grad foarte ridicat de contractare a lucrărilor la ministere, România fiind una dintre ţările cu cel mai mare grad de contractare a proiectelor din bugetul European 2007- 2013.

„În schimb, când venim la decontarea cheltuielilor, la trimiterea facturilor, apar foarte multe probleme”, a adăugat preşedintele.

„Sunt îngrijorat că la AND este şi acum în negociere cu contract al cărui câştigător a fost desemnat de şase luni. Ce aşteaptă AND? Iată elemente care fac parte din atenţia pe care toate instituţiile statului trebuie să o dea banilor e uropeni. Şi eu cred că (este vorba despre) informaţiile despre cele două zone – perioada de semnare a contractului de la desemnarea câştigătorului, care trebuie scurtată foarte mult – 7,10 zile – şi o atenţie consultanţilor. Sunt prea mulţi consultanţi care au prea puţini oameni. Deci şi urmărirea fondurilor comunitare devine o prioritate a structurilor de informaţii. Nu numai a SRI-ului, ci şi a structurilor Ministerului de Interne”, a spus preşedintele.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...