Băsescu, ambasadorului Spaniei: Aţi găsit soluţii ca românii să nu se simtă respinşi în Spania

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, miercuri, pe Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Regatului Spaniei în România, şeful statului apreciind modul în care românii sunt trataţi în Spania, lucru de excepţie în mediul european actual.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 19:34
Băsescu, ambasadorului Spaniei: Aţi găsit soluţii ca românii să nu se simtă respinşi în Spania

„Nu este un simplu gest diplomatic, ci este un semn de mulţumire pentru modul în care v-aţi desfăşurat cei cinci ani de activitate în funcţia de ambasador al Regatului Spaniei la Bucureşti”, a arătat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că Estanislao de Grandes Pascual a fost „extrem de eficient” în a convinge firmele spaniole că România este un loc în care pot să investească în siguranţă şi un ambassador al culturii şi al limbii spaniole în România.

„Aţi fost întotdeauna un ambasador cu care s-au putut discuta deschis problemele României în Uniunea Europeană”, a mai declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că un lucru de excepţie în mediul european actual este modul în care românii au fost şi sunt trataţi în Spania, în condiţiile în care şi Spania are problemele ei legate de criză, din care în ultimul timp a început să iasă, probleme legate de şomaj, de asistenţa socială.

Traian Băsescu a mai afirmat că, dincolo de toate greutăţile pe are le aveau acasă, Guvernul central, guvernele locale şi Parlamentul central şi cele locale au găsit soluţii să îi facă pe români să nu se simtă respinşi în Spania.

„De altfel, ospitalitatea spaniolă am simţit-o şi eu în cele patru campanii pe care le-am făcut şi în Spania, de două ori campanii pentru alegeri prezidenţiale, de două ori campanii de destituire din funcţia de preşedinte”, a afirmat Traian Băsescu, adăugând că, „de fiecare dată, în Spania a găsit şi prieteni şi susţinere politică şi căldură pentru ceea ce a făcut şi a spus”.

Preşedintele i-a urat lui Estanislao de Grandes Pascual succes în următorul mandat pe care îl va începe în Argentina.

La rândul său, Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Regatului Spaniei în România, aflat la final de mandat în ţara noastră, a declarat că este de cinci ani în România şi să primească o astfel de decoraţie, atât de importantă, a statului roman reprezintă o onoare şi un motiv de mândrie.

El a apreciat că, din cauza crizei din Spania, nu a putut duce relaţiile cu România la cel mai înalt nivel, dar că acum situaţia se schimbă şi se va avansa şi mai mult în acest sens.

„Doresc să vă mulţumesc pentru menţiunea pe care aţi făcut-o la comunitatea de români din Spania, oameni care s-au integrat foarte bine şi care au contribuit la nivelul de bunăstare al ţării noastre”, a spus ambasadorul Spaniei la Bucureşti, adăugând că situaţia Spaniei s-a ameliorat şi că se înregistrează progrese.

„Acest lucru va determina o creştere sensibilă a ratei de investiţii spaniole în România”, a spus acesta, apreciind şi „excelentele relaţii şi colaborarea dintre cele două state, la nivelul forţelor de securitate şi la nivelul ministerelor de Interne sau la nivel politic”.

Estanislao de Grandes Pascual a mulţumit pentru susţinerea candidaturii Spaniei la Consiliul de Securitate. „Şi noi vom susţine România pe viitor şi puteţi să vă bazaţi întotdeauna pe sprijinul nostru, în vederea aderării României la Schengen”, a mai declarat ambasadorul Regatului Spaniei în România.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă Ministerului Finanţelor dreptul de a reprezenta România sau......
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...