Băsescu: ASF – o cloacă. Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este 'o cloacă'.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 17:53
Băsescu: ASF - o cloacă. Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri

‘Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă. Fie că vorbim de Radu Ruşanu, de Daniel Dăianu, de Ursache, de soţia domnului Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF’, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că ar trebuit făcut din ASF ‘o instituţie cu autoritate profesională şi morală’.

‘Poate o să-mi spuneţi de ce spun despre domnul Dăianu, că are o imagine bună. O avea o imagine bună, dar îl ştiu când a fost ministru în Guvernul Convenţiei. Acolo n-a fost în stare de nimic. La televizor dă din gură inteligent chiar. După ce s-a dovedit foarte priceput în afacerile personale cu Sima, a venit să-şi recupereze pierderile făcând parte din conducerea ASF. Eu îl invit să aibă decenţa să-şi recupereze pierderile din altă parte. Iar Ruşanu n-are nicio legătură cu piaţa de capital. Taxele impuse pieţei de capital pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor care sunt pe piaţa de capital’, a susţinut Băsescu.

Potrivit preşedintelui, incompetenţa din ASF şi ‘clientela’ fac această instituţie să pară a fi ‘arborele genealogic al USL’.

‘Îi găseşti cu rude, cu naşii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă, arborele genealogic al USL, asta este ASF! Şi el este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă. De aceea, cer Parlamentului, cel care controlează ASF, să îşi ia rolul în serios şi să cureţe imediat ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii ASF şi a personalului din ASF care să elimine clientelismul şi incompetenţa. Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 miliarde de euro. Sigur, ea este foarte mică în raport cu pieţele din alte ţări, dar pentru Romania este o piaţă importantă’, a conchis şeful statului.

Potrivit unor relatări din presă, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiara, fostul liberal Dan Radu Ruşanu, este cel mai bine plătit angajat al ASF, el obţinând numai în ultimele doua luni ale anului 2013 un venit brut total de 72.094 de euro. Următorul în acest clasament este prim-vicepreşedintele instituţiei, Daniel Dăianu, cu un venit brut de 68.043 de euro in noiembrie si decembrie 2013. 

Instituţia a precizat că s-a ajuns la aceste sume pentru că s-au acordat prime la sfârşitul anului. Pe de altă parte, acum două zile preşedintele instituţiei, Dan Radu Ruşanu, a declarat că salariile la ASF vor fi înjumătăţite.

Scandalul salariilor de la ASF vine după relatările referitoare la cazurile de nepotism sesizate la Autoritatea de Supraveghere Financiară, cazul cel mai mediatizat fiind cel al soţilor Chiţoiu: el ministru de finanţe, soţia sa director la ASF.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...