Băsescu cere misiunii OSCE în R.Moldova să intervină pentru accesul elevilor la predare în română

Preşedintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a "presiunilor administrative" făcute de Tiraspol.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 11:57
Băsescu cere misiunii OSCE în R.Moldova să intervină pentru accesul elevilor la predare în română

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, „Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova”.

Preşedintele Băsescu consideră că „acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă”.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Misiunii Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza opţiunii făcută de părinţii lor, la învăţătură şi la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova”, se mai arată în comunicat.

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol au fost blocate, a anunţat luni directorul instituţiei, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educaţiei, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Iovcev a subliniat, în cadrul acestei reuniuni la care au participat cele opt şcoli cu predare în limba română de la Tiraspol, că această măsură riscă să blocheze activitatea instituţiei.

Guvernul de la Chişinău şi-a reiterat criticile la adresa autorităţilor transnistrene pentru situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Ministrul Educaţiei şi Biroul pentru reintegrare au subliniat că aceste presiuni şi obstrucţionarea procesului instructiv-educativ de către reprezentanţii de la Tiraspol sunt inacceptabile.

Tot luni, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, şefa misiunii OSCE în R. Moldova, Jennifer Brush, a afirmat că în cadrul tensiunilor din jurul şcolilor transnistrene ar trebui să prevaleze dreptul la educaţia copiilor.

Liceul Teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat, la începutul lui decembrie, de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost interogaţi.

Motivul invocat de procuri atunci a fost plângerea unui membru al colectivului. Autorul sesizării s-ar fi plâns că i s-a reţinut din salariu şi că a suferit presiuni din partea conducerii instituţiei

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...