Băsescu cere reexaminarea unei legi referitoare la personalul plătit din fonduri publice

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni cererea de reexaminare asupra Legii privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, motivând că acest act normativ are caracter discriminatoriu, informează Administraţia Prezidenţială.
Economica.net - lun, 14 iul. 2014, 12:21
Băsescu cere reexaminarea unei legi referitoare la personalul plătit din fonduri publice

În cererea adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şeful statului arată că prin legea aflată la promulgare se are în vedere exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială pe care personalul încadrat în unităţile de învăţământ din localităţile Lupeni, Petroşani şi Vulcan, din judeţul Hunedoara, trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinţă a constatării de Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii.

‘Modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natură să confere caracter individual legii întrucât aceasta nu se aplică la un număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci într-un singur caz, respectiv personalului încadrat în unităţile de învăţământ din localităţile Lupeni, Petroşani şi Vulcan, jud. Hunedoara’, se precizează în cererea de reexaminare.

Şeful statului subliniază că această soluţie legislativă contravine jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României.

El spune, că potrivit instanţei constituţionale, ‘fără îndoială, este dreptul legiuitorului de a reglementa anumite domenii particulare într-un mod diferit de cel utilizat în cadrul reglementării cu caracter general sau, altfel spus, de a deroga de la dreptul comun.

‘În ipoteza în care însă reglementarea specială, diferită de cea constitutivă de drept comun, are caracter individual, fiind adoptată intuitu personae, ea încetează a mai avea legitimitate, dobândind caracter discriminatoriu şi, prin aceasta, neconstituţional (Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 600/9.11.2005, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1060/2005)’, se arată în cererea de reexaminare adresată Parlamentului.

Preşedintele Băsescu susţine şi că soluţia legislativă prevăzută de legea aflată la promulgare are caracter discriminatoriu deoarece se aplică doar personalului încadrat în unităţile de învăţământ şi numai celor din localităţile Lupeni, Petroşani şi Vulcan, din judeţul Hunedoara. El spune că o asemenea diferenţă de tratament între cei care vor beneficia de prevederile acestei legi şi celelalte categorii de persoane nu se justifică, fiind lipsită de un temei obiectiv şi rezonabil.

Mai mult, şeful statului consideră că se instituie o situaţie discriminatorie şi faţă de persoanele care au restituit sumele datorate sau o parte din ele, întrucât la articolul 2 alin. (2) din legea aflată la promulgare se prevede că ‘sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a deciziilor prevăzute la alin. (1), nu se restituie’.

‘Deşi se află în aceeaşi situaţie juridică, persoanele vizate de Art. 2 alin. (2) nu vor beneficia de acelaşi tratament juridic, fiind încălcat principiul egalităţii în drepturi’, arată el.

De asemenea, preşedintele Băsescu apreciază că absenţa unor norme clare, precise şi previzibile poate crea obstacole cu privire la aplicarea legii. În acest sens, el menţionează articolul 3 din legea aflată la promulgare potrivit căruia: ‘La data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează plata veniturilor de natură salarială stabilite ca urmare a constatărilor Curţii de Conturi sau a altor instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii dacă nu se prevede altfel’.

Şeful statului mai susţine că punctul de vedere negativ al Guvernului cu privire la această iniţiativă legislativă, precum şi faptul că nu sunt precizate datele concrete privind situaţia sumelor la care face referire legea, perioada în care acestea au fost acordate, inexistenţa unui studiu de impact al soluţiei legislative propuse impun reexaminarea acestei legi astfel încât iniţiatorii să aibă în vedere respectarea articolului 15 alin. (1) din Legea finanţelor publice nr. 500/2002, prin care se prevede că, în situaţia în care iniţiativa legislativă are implicaţii asupra bugetului de stat consolidat, trebuie să fie prevăzute sursele de acoperire a micşorării veniturilor bugetare.

‘Luând în considerare competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea legii trimisă la promulgare, în sensul respingerii sale’, conchide preşedintele Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...