Băsescu, despre raportul MCV: Va fi foarte prost în ce priveşte Parlamentul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că raportul MCV va fi foarte prost în ceea ce priveşte Parlamentul şi că va exista o formulare privind lipsa voinţei politice împotriva corupţiei.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 06:11
Băsescu, despre raportul MCV: Va fi foarte prost în ce priveşte Parlamentul

Şeful statului a spus că raportul MCV va fi prost şi ca urmare a faptului că sunt patru sau cinci parlamentari care nu au primit avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

„Modificarea Codului Penal în favoarea oamenilor politici sunt lucruri pe care nu ni le iartă nimeni şi eu vă şi spun de pe acum cum va fi în raport. Oricum, va exista o formulare «lipseşte voinţa politică pentru lupta împotriva corupţiei»”, a spus Traiam Băsescu.

Preşedintele a mai arătat că „este nedrept pentru români, pentru că românii vor să se lupte împotriva corupţiei, dar Parlamentul face şi românii trag, asta e realitatea”.

„Parlamentul nu lucrează din acest punct de vedere pentru români, ci pentru membrii săi, din păcate”, a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, el menţionând că „nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, prin modificările legislative adoptate marți, care nu vizează funcționarea ANI, parlamentarii sunt exceptați de la infracţiuni care i-ar viza pe aleşii locali sau pe funcţionarii publici.

Ciucă a fost întrebat de la ce categorii de infracţiuni va fi exceptat parlamentarul, din perspectiva excepţiei introduse în Codul Penal.

„În Codul nou, care intră în vigoare peste două luni, nu mai e abuzul în serviciu contra intereselor publice, (primirea – n.r.) de foloase necuvenite e dezincriminată, pentru că nu exista nicăieri în UE (…) La o primă citire se poate interpreta, aşa cum s-a interpretat de-a lungul timpului în alte cazuri, dificil, diferit şi prin asimilare”, a susţinut preşedintele Comisiei Juridice.

El a exemplificat prin infracţiunile penale privind „răspunderea întârziată la lucrări” sau „răspunderea defectuoasă”.

„Plecând de la filosofia că spre deosebire de preşedintele Consiliului Judeţean, primar şi consilier local, sau judeţean, care fac parte din comisiile de licitaţie, organizează licitaţii şi sunt ordonatori de credite, parlamentarul nu are nimic de a face cu subiectul ăsta. Deci el nu face parte din comisii de licitaţie, nu poate să dea lucrări nimănui, nu primeşte lucrări în calitatea asta… deci nu are nicio legătură”, a spus Ciucă, precizând că într-un caz de mită parlamentarii sunt supuşi procedurii normale.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că este corectă modificarea legii privind regimul în care sunt cercetaţi parlamentarii, precizând că este corect ca aleşii să nu fie asimilaţi funcţionarilor publici şi nici să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, aceasta fiind o decizie din USL.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.

De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...