1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Băsescu despre Republica Moldova: Dacă nu intră în UE sau nu se uneşte cu România, Putin va avea grijă de ea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, că, pentru a nu intra în sfera de influenţă a Rusiei, Republica Moldova trebuie ori să intre în Uniunea Europeană, ori să se unească cu România, ori să îndeplinească ambele variante, precizând că, dacă ar mai fi şef al statului, ar propune oficial liderilor de la Chişinău, în actuala conjunctură internaţională, unirea cu România.

29 oct, 2015 | Agerpres

'Republica Moldova (...) are trei variante. Ori primeşte un semnal de la Uniunea Europeană că va deveni membră a UE, ceea ce i s-a refuzat până acum, ori Republica Moldova se uneşte cu România, a doua variantă, dar care nu este împiedicată, dacă se produce prima. (...) Dacă niciuna dintre aceste două variante nu se întâmplă, varianta a treia ne-o dă Putin. Va avea el grijă de Republica Moldova. (...) Va avea o mare bucurie, nu neapărat ocupând Republica Moldova, ci pur şi simplu omuleţii verzi, destabilizare şi forţe proruse puse la Guvern, la Preşedinţie, rusificată imediat şi armata şi structurile de securitate şi îl avem pe Putin în frontiera NATO, adică la frontiera cu România', a spus Băsescu la B1 TV.

El a susţinut că România şi Uniunea Europeană reprezintă 'doi factori formidabili' care ar putea să prevină intrarea Republicii Moldova în sfera de influenţă rusă.

'Dacă azi aş fi preşedintele României, având în vedere evoluţiile, n-aş lăsa pentru istorie să treacă momentul în care să le fac o ofertă oficială din partea Guvernului şi a preşedintelui României: Fraţilor, hai să începem discuţiile de unificare, că uite care sunt riscurile pe care le aveţi. Dacă vor, bine, dar tu, Românie, trebuie să ai conştiinţa împăcată că ai făcut ce a trebuit la limita de timp', a afirmat fostul preşedinte.

Întrebat dacă o unire a Republicii Moldova cu România ar putea fi acceptată la nivel internaţional, având în vedere calitatea României de stat membru NATO şi UE, Traian Băsescu a amintit că a vorbit despre acest subiect încă de când era preşedinte şi nu ar fi făcut-o în orice condiţii.

'Să ştiţi că sunt şi ţări de la care avem suport pentru o asemenea acţiune şi sunt şi ţări mari care spun: dacă puteţi, faceţi-o', a adăugat Băsescu.

Agerpres

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO