Băsescu, despre scandalul vaccinurilor de la Cantacuzino: Nicolăescu, nu vrei să chemi Parchetul direct?

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Eugen Nicolăescu, înainte de a prelua portofoliul altui minister, ar trebui să-şi aducă aminte de 'succesele' de la Ministerul Sănătăţii, şi a criticat, totodată, modul în care acesta a reacţionat în cazul scandalului privitor la vaccinurile de la Institutul Cantacuzino.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 21:50
Băsescu, despre scandalul vaccinurilor de la Cantacuzino: Nicolăescu, nu vrei să chemi Parchetul direct?

‘Nicolăescu, înainte de a se apuca de alt minister, trebuie să-şi aducă aminte câteva succese ale lui la Ministerul Sănătăţii. Vă aduceţi aminte studiile de fezabilitate care au costat câteva milioane de euro pentru spitalele de urgenţă? S-au făcut studiile, firma şi-a încasat banii, domnul Nicolăescu este bine mersi, dar spitale nu a apărut niciunul. Aduceţi-vă aminte programul de vaccinare anti-cancer pentru fetiţe. A cumpărat vaccinurile, s-au făcut câteva, s-a stopat programul şi cred că sunt expirate de mult acele vaccinuri care au costat milioane de dolari. Aduceţi-vă aminte a dat laboratoarelor private să facă analizele la tot poporul, ar fi fost bine dacă se trăgeau şi nişte concluzii, cu nişte efecte pe urmă’, a declarat Băsescu, marţi seară, la B1 TV.

El l-a criticat pe Nicolăescu şi pentru reacţia sa în calitate de ministru al Sănătăţii în cazul scandalului privitor la vaccinurile de la Institutul Cantacuzino.

‘Nicolăescu a făcut presiuni pe Cantacuzino să se facă vaccinurile, dar mă întreb, tu ca ministru, dacă ai făcut presiuni, nu te considera chiar aşa nevinovat şi lipsit de responsabilitate, pentru că ai avut decizia politică. (…) S-au făcut, au ieşit prost şi chemi SRI. Nu, dl ministru Nicolăescu, nu vrei tu să chemi Parchetul direct? (…) Tu ai dat ordin şi asta a putut să facă Cantacuzino. (…) Ce treabă are SRI?’, a spus şeful statului.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vinerea trecută, că scandalul privitor la vaccinurile de la Institutul Cantacuzino reprezintă ‘un atac politic nepermis şi îngrozitor de jos’ la adresa sa.

‘Ce s-a întâmplat ieri din punctul meu de vedere este un atac politic nepermis şi îngrozitor de jos. (…) Un atac politic din partea celor cărora le este teamă că anumite modificări pe care PNL le face le-ar putea încurca jocurile’, a spus Nicolăescu.

El a arătat că Ministerul Sănătăţii a alocat bani ca să poată fi finalizată linia de fabricaţie pentru vaccinul antigripal, dar toate atribuţiile de realizare a producţiei aparţin Institutului Cantacuzino.

‘Noi am încercat să urmărim să vedem dacă lucrurile merg în regulă, dacă se respectă termenele, procedurile, aşa cum este normal, dar atributul esenţial de a urmări linia de fabricaţie, dacă ea corespunde normelor europene, termenele care trebuiau prevăzute şi respectate, toate aceste lucruri reveneau Agenţiei Naţionale a Medicamentului’, a mai spus Nicolăescu.

El a precizat că, atunci când Institutul Cantacuzino a anunţat că ANM a găsit în vaccinul respectiv o componentă ca fiind neconformă, endotoxima, Ministerul Sănătăţii a cerut refacerea analizei.

‘Le-am atras atenţia că e bine să refacă analiza, au refăcut-o la începutul lunii ianuarie în Cantacuzino şi a ieşit aceeaşi neconformitate. Institutul Cantacuzino cu ANM împreună au considerat că ar fi bine să facem un studiu clinic pe respectivul vaccin. Am stabilit prin ordin o comisie din medici şi a început studiu clinic. Cred că undeva la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie a ieşit o primă etapă a acestui studiu clinic care arată că acea componentă, vorbim de endotoxină, nu este gravă şi că nu afectează starea de sănătate a populaţiei, dar că mai e nevoie şi de o a doua componentă al cărei rezultat este pe 25 februarie’, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a arătat, însă, că, potrivit ANM, până la expirarea termenului de valabilitate, vaccinul a ar putea rămâne pe stoc şi ar putea fi folosit în caz de pandemie, cu condiţia ca de la utilizare să fie excluse anumite categorii de persoane, precum copiii, gravidele şi persoanele cu risc foarte mare de sănătate.

Vinerea trecută, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că îl propune pe Eugen Nicolăescu la portofoliul Finanţelor Publice, iar pentru funcţia de ministru al Sănătăţii a fost propus Cristian Buşoi.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...