Băsescu: Eu nu sunt un adversar al Moscovei. Sunt adversarul unor practici ale Federaţiei Ruse

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Constanţa, că el nu este un adversar al Moscovei, ci adversarul unor practici ale Federaţiei Ruse.
Economica.net - mar, 15 apr. 2014, 04:24
Băsescu: Eu nu sunt un adversar al Moscovei. Sunt adversarul unor practici ale Federaţiei Ruse

‘Eu nu sunt un adversar al Moscovei. Sunt adversarul unor practici ale Federaţiei Ruse (…) Dacă Moscova vrea să nu i se spună că are responsabilităţi, asta nu se poate. Dacă pentru a nu se supăra nu îi place să audă că o acuzăm că ocupă Transnistria în mod ilegitim, nu se poate. Dacă nu vrea să audă că a anexat Crimeea, asta nu se poate. Nu înseamnă că sunt un duşman al Federaţiei Ruse, dar nu pot să nu observ elementele de instabilitate pe care le generează. Pentru toate aceste conflicte îngheţate, butonul este la Moscova. Moscova poate să facă să explodeze toate conflictele îngheţate din regiune. Poate să le facă să explodeze, în funcţie de interesele ei. Pe rând sau pe toate odată. Asta, pentru noi, este un element care afectează securitatea naţională. Chiar dacă se supără Moscova, nu pot ca din prietenie să nu le spun ce văd. Că s-a produs un cerc de foc în jurul Mării Negre’, a afirmat preşedintele Băsescu, întrebat dacă declaraţiile sale la adresa Federaţiei Ruse, pe fondul situaţiei de criză din Ucraina, nu riscă să fie interpretate drept inamicale.

El a subliniat că situaţia din Ucraina a degenerat, în timp, pe fondul corupţiei din acest stat.

‘Toţi ştim că Ucraina a ajuns aici nu numai datorită opţiunilor politice divergente ale oamenilor politici, dar şi a cetăţenilor, cu privire la direcţie, la direcţia în care să se îndrepte ţara, dar şi din cauza unui nivel înspăimântător al corupţiei în Ucraina. S-a dovedit că nivelul de corupţie la care s-a ajuns în Ucraina a erodat chiar capacitatea statului de a menţine integritatea teritorială a Ucrainei. Şi v-aş aduce aminte pentru cei care aţi urmărit manifestările din Piaţa de la Kiev, de pe Maidan. Două lucruri au solicitat zecile de mii de oameni care se aflau în piaţă: drumul spre Europa şi eradicarea corupţiei. Asta nu înseamnă că mesajul acoperă strict problemele din Ucraina. Şi România are probleme de corupţie şi multe alte ţări. S-a demonstrat că ţările ale căror instituţii sunt erodate de corupţie devin vulnerabile şi din punct de vedere economic, dar devin foarte vulnerabile din punct de vedere al deciziei politice, pentru că atunci când corupţia atinge vârful clasei politice, când interesele unor grupuri de afaceri sau mediatice de a susţine un anume om politic, puteţi să fiţi siguri că acele grupuri de interese care îl susţin, fie că sunt grupuri economice, grupuri mediatice sau şi de una şi de alta, sunt grupuri care atunci când îi vor cere ceva vor primi şi asta înseamnă că prin corupţie poate fi puternic afectată decizia politică în interes naţional sau în interesul alianţei. Acesta este mesajul şi el trebuie citit de toată clasa politică în mod corect’, a afirmat Traian Băsescu, cu ocazia unei vizite pe distrugătorul american USS Donald Cook, care efectuează o escală în portul în Portul Constanţa.

Preşedintele Băsescu a vizitat luni după-amiază distrugătorul american USS Donald Cook, navă componentă a Flotei a VI-a americane din Mediterana sosită în Portul Constanţa pentru a face exerciţii cu vase ale Forţelor Navale Române, pe Marea Neagră.

La finalul vizitei, Traian Băsescu a declarat că nava este impresionantă, mai ales din punct de vedere al capacităţilor militare, numele său perpetuând simbolic tradiţia colonelului Donald Cook din Marina americană, care şi-a pierdut viaţa ca prizonier în lagărele din Vietnam, susţinându-şi moral camarazii pe perioada prizonieratului.

Preşedintele Băsescu a ţinut să mulţumească aliaţilor pentru prezenţa în Marea Neagră în vederea desfăşurării exerciţiilor comune alături de flota românească.

‘Am făcut o vizită simbolică şi să arătăm respectul nostru pentru aliaţii NATO, care şi-au întărit prezenţa militară în Marea Neagră după anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă. Prin prezenţa lor, navele americane, franceze nu fac decât să dea semnalul de stabilitate pentru regiune şi, în acelaşi timp, arată că statele membre NATO sunt solidare între ele atunci când există riscuri de securitate. Vă pot spune că, după ce Donald Cook îşi va termina misiunea în Marea Neagră, o fregată a Statelor Unite va fi prezentă să o înlocuiască în Marea Neagră. Deci vom avea o prezenţă continuă care va duce la creşterea nivelului de interoperabilitate între Flota Militară a României şi nave alei Flotei a VI-a a Statelor Unite. În general, navele care vin în Marea Neagră, care fac escală în Portul Constanţa, sunt nave care fac parte din Flota a VI-a a Statelor Unite, flota din Mediterană’, a spus Traian Băsescu.

Distrugătorul USS Donald Cook a fost proiectat să atace avioanele, rachetele, submarinele şi navele forţelor inamice. Vasul este echipat cu armament de ultimă generaţie şi echipamente de supraveghere. USS Donald Cook poate să detecteze submarinele care se află la 100 de mile distanţa. Nava americană a fost construită între iulie 1996 şi mai 1997. Vasul are patru motoare propulsate cu gaz şi două elice, având lungimea de 154 de metri şi o viteză de peste 30 noduri. La bordul ei nu se află niciun aparat de zbor, dar există o zonă de aterizare. Echipajul este format din 23 ofiţeri şi 315 specialişti, marinari şi subofiţeri. Înaintea escalei la Constanţa, USS Donald Cook a efectuat mai multe exerciţii militare în apropierea coastelor italiene şi apoi a intrat în Marea Neagră, sub tutela NATO.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...