Băsescu: Fac apel către parlamentarii români să susţină fără rezerve în PE bugetul european

Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel, duminică, la parlamentarii români să susţină fără rezerve bugetul UE în PE, aşa cum acesta a fost stabilit la Consiliul European.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 05:50
Băsescu: Fac apel către parlamentarii români să susţină fără rezerve în PE bugetul european

„E prima oară când bugetul UE nu rămâne aşa cum l-a stabilit Consiliul European. Aceste concluzii trec printr-o aprobare a PE.Fac apel din capul locului şi fără ezitare către toţi parlamentarii români să susţină fără rezerve în Parlamentul European bugetul european aşa cum a fost el stabilit în Consiliul din 7-8 februarie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei condiţii în care bugetul să fie alocat în fiecare an, iar tot Consiliul European va stabili cât alocă în fiecare an, ceea ce ar implica o negociere continuă în fiecare an”, a declarat preşedintele Băsescu.

„Aici suntem”, a precizat Băsescu, adăugând: „domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui în primul rând să se bată să cheltuim banii, să probăm că îi putem cheltui. UE nu e dispusă să aloce unei ţări nişte bani în condiţiile în care nu e sigur că poţi să… Sunt unii care la viaţa lor nu au negociat decât funcţii de partid, nu au negociat cu alte state, pe spinarea contribuabililor din alte ţări.Lipsa lor de experienţă foarte uşor se poate vedea în modul în care am negociat acordul cu Fondul (FMI).Îi invit să nu dea lecţii (…) Demagogia ca şi minciuna au picioare scurte”.

Preşedintele a mai spus că creşterea de 6 miliarde de euro obţinută de România „nu trebui pusă sub riscul unei netreceri a bugetului prin Parlamentul European”.

„Vă garantez că nu putem obţine condiţii mai bune dacă nu vom avea buget”, a precizat preşedintele adăugând că ştie „foarte bine atmosfera în care s-au desfăşurat negocierile şi în noiembrie şi acum”.

„Dacă sunt politicieni în România care sunt dezamăgiţi le recomand să îşi instruiască grupul parlamentar să obţină sume mai mari, dar recomandarea mea este să susţină ce s-a obţinut pentru că s-a obţinut cea mai mare creştere a unei ţări pentru bugetul 2014-2020”, a mai declarat preşedintele Băsescu.

De asemenea, preşedintele s-a arătat interesat să aibă în perioada următoare o întâlnire cu toţi europarlamentarii români de la toate grupurile politice pentru a le explica acestora abordarea sa în Consiliul European şi de ce este bine să susţină şi în plenul UE cadrul financiar negociat joi şi vineri la Bruxelles. „Sigur, nu vreau să dau instrucţiuni parlamentarilor noştri, dar mi-aş dori să îi informez ca să nu avem riscul să pierdem în dezbaterile din Parlament ceea ce putem câştiga”, a spus Băsescu.

Băsescu a argumentat că numai Parlamentul European poate modifica regulamentul Comisiei Europene referitor la alocarea pentru România a unui an suplimentar, 2016, pentru cheltuirea fondurilor din perioada 2007-2013, fiind foarte important ca europarlamentari români să se bată în plenul forului legislativ european pentru această prevedere cuprinsă în concluziile Consiliului European.

„Cu prelungirea pentru încă un a a dreptului de utilizare a banilor, cred că acest lucru ne-ar salva 30% din Fondurile de coeziune, ceea ce ar însemna alte circa şase miliarde. De ce par a fi probleme şi în realitate sunt probleme foarte mari în a gestiona această solicitare a României, pentru că în conformitate cu regulamentul aceşti bani se întorc la ţările contributoare. Practic, sunt bani care în mod normal trebuiau să înceapă să intre înapoi în bugetele contributorilor încă din anul 2013 (…) Deci este foarte important ca şi în Parlament (European n.r.) să obţinem această derogare, Parlamentul fiind singurul care poate modifica Regulamentul 1082/2006, sigur la solicitarea Comisiei”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a mai arătat că europarlamentarii români trebuie să susţină în PE şi eligibilitatea TVA stabilită la Consiliul European din această săptămână, prin care în bugetul de stat ar intra cinci miliarde de euro în perioada 2014-2020 din cele 21 de miliarde de euro alocate României pe Coeziune, dar şi alte prevederi obţinute în avantajul ţării noastre la negocierile de la Consiliul European.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...