Băsescu: Guvernul trebuie să realizeze un program privind reducerea şomajului în rândul tinerilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că Guvernul trebuie să realizeze un program de implementare a reducerii şomajului în rândul tinerilor, pe care să-l prezinte înainte de ianuarie 2014, în contextul în care Consiliul European a decis alocarea a şase miliarde de euro ţărilor UE privind crearea de locuri de muncă pentru aceştia.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 19:11
Băsescu: Guvernul trebuie să realizeze un program privind reducerea şomajului în rândul tinerilor

„S-au alocat şase miliarde de euro pentru creare de locuri de muncă pentru tineri pentru exerciţiul 2014 – 2020. Astăzi s-a stabilit că aceşti şase miliarde de euro se vor cheltui în perioada 2014 – 2015. Sunt doi ani în care banii se vor cheltui. Dacă vă veţi uita în concluzii nu se spune ‘se pun la dispoziţie’, ci imperativ se precizează că trebuie cheltuiţi. România are alocate din cele şase miliarde 400 de milioane destinate persoanelor defavorizate, care vizează mediul rural, cât şi mediul urban. Deci Guvernul poate să dirijeze cele 400 de milioane de euro în doi ani către diminuarea şomajului în rândul tinerilor”, a spus Băsescu, la Bruxelles, după Consiliul European.

Potrivit acestuia, s-a mai stabilit că banii care rămân de la programe neimplementate sau cei care nu au fost angajaţi, ce se estimează că sunt circa două miliarde euro, vor fi cheltuiţi în acelaşi interval de timp, respectiv 2014 – 2015, cu aceeaşi destinaţie – reducerea şomajului în rândul tinerilor.

„Dacă socotelile noastre sunt corecte, păstrând o proporţie, ar trebui să ajungem la 470-500 de milioane de euro şi cu distribuirea acestor două miliarde. Fac o apreciere foarte prudentă. Comisia va face calculele în perioada următoare”, a spus şeful statului.

El a arătat în acest context că Guvernul trebuie să realizeze un program privind reducerea şomajului în rândul tinerilor.

„Având în vedere că aceşti bani trebuie cheltuiţi este foarte important ca guvernele naţionale să realizeze un plan, program de implementare a acestei priorităţi – reducerea şomajului în rândul tinerilor. Ceea ce înseamnă că la Comisie cu suficient timp înainte de ianuarie 2014 trebuie prezentat acest plan. Nimeni nu va da banii fără să existe un plan convingător. Asta vreau să se înţeleagă foarte bine şi nu exclud posibilitatea ca pentru statele care nu au capacitate să prezinte un plan corespunzător şi să utilizeze sumele alocate în cei doi ani banii să fie redistribuiţi, pentru că exact asta spune şi hotărârea Consiliului, din alte programe banii se redistribuie sau din programe nefinalizate”, a spus preşedintele Băsescu, subliniind că este pentru prima dată când banii trebuie cheltuiţi pentru tineri.

Şeful statului a punctat că în ceea ce priveşte România banii se vor îndrepta către trei zone unde şomajul în rândul tinerilor este de peste 25%, respectiv sud-Muntenia, centru şi regiunea sud-est.

El a indicat că în afara programului stabilit de Consiliul European se mai derulează programe ale Băncii Europene de Investiţii pe care România ar trebui să le acceseze ”Investiţii în competenţe” şi ”Locuri de muncă pentru tineri”.

Te-ar mai putea interesa și
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând din 16 octombrie şi până astăzi, iar în scurt timp toţi......
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...