Băsescu: Îmi doresc să trec curând pământul cumpărat de Ioana pe numele meu, vreau să fiu fermier

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 17:16
Băsescu: Îmi doresc să trec curând pământul cumpărat de Ioana pe numele meu, vreau să fiu fermier

„Vreau să vă spun că tot ce a dat Ioana în comunicatul de ieri este corect. Vreau să vă spun că eu am convins-o să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul este luat de Ioana pentru că am încercat să îl iau eu şi, datorită veniturilor, banca nu mă putea finanţa. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită ca să ia un credit pe 30 de ani, ipotecar, garantat cu proprietatea, cu pământul care a fost evaluat la o valoare mai mare de experţii băncii decât valoarea care s-a plătit”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, banca nu a avut nevoie de nicio garanţie suplimentară, iar creditul este de tip credit ipotecar pentru agricultură.

„Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să îl trec pe numele meu, pentru că vreau să fiu fermier, v-am anunţat de mult timp că îmi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău”, a mai spus şeful statului.

Despre infromaţiile privind „tot soiul de oameni care au probleme cu legea care aulucrat pământul”, Traian Băsescu a spus că lucrurile s-au făcut pe un contract cu o firmă extrem de puternică, care nu e din sudul ţării.

„Am vorbit cu foarte mulţi, la această suprafaţă nu poţi să ai şi pământul şi maşinile în acelaşi timp”, a mai spus Băsescu.

„Asta este problema pământului. Aş îndemna pe fiecare român, dacă poate, dar am văzut şi eu cum se face o creditare, nu poţi cu salariul unui preşedinte să obţii un credit cu care să cumperi 291 de hectare de pământ”, a declarat Traian Băsescu.

Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arată Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei MEDIAFAX.

Ea menţionează că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioana Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.

„Până în prezent am achitat 2 rate”, mai precizează fiica şefului statului.

Precizările Ioanei Băsescu vin după ce presa a relatat că aceasta a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 16 iunie, la Pro TV, că după terminarea mandatului i-ar plăcea să aibă o fermă de 200-250 de hectare, pe care să îşi facă şi o livadă cu piersici, cireşi şi meri, cumpărarea de teren agricol fiind singurul motiv pentru care ar fi dispus să ia un credit bancar.

„Mi-ar plăcea ca după ce termin, dincolo de faptul că mă voi ocupa de Mişcarea Populară, voi susţine eficient şi Partidul Mişcarea Populară pentru că acum nu pot, mi-ar plăcea să am o fermă, aşa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, să fac livadă cu piersici, cireşi, meri”, a afirmat preşedintele Băsescu la emisiunea „După 20 de ani”.

De asemenea, întrebat despre creditarea bancară şi dacă el ar fi dispus să ia un credit de la bancă, preşedintele a răspuns, ca „exemplu generic”, că ar lua bani de la bănci numai pentru a cumpăra teren agricol.

„Dacă o bancă mi-ar da bani să cumpăr teren agricol, aş lua, pentru altceva nu”, a mai spus Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...