Băsescu, împotriva Guvernului Ponta 3. Cere un nou program de guvernare

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Ponta să treacă prin Parlament cu un nou program de guvernare.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 12:27
Băsescu, împotriva Guvernului Ponta 3. Cere un nou program de guvernare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în cazul în care premierul Victor Ponta îşi va asuma răspunderea pe programul de guvernare, el are disponibilitatea de a emite la orice oră decretele de numire a noilor miniştri şi de a primi noul Cabinet la Cotroceni pentru depunerea jurământului.

‘Există totală deschidere din partea mea să găsim soluţii. Soluţia asumării răspunderii pe program este una care necesită formalităţi sau trasee parlamentare. Eu cred că majoritatea poate face excepţie şi dacă Birourile Permanente hotărăsc că se poate, fără a se sta un timp de 5 zile pentru depunere de observaţii pe program, cu certitudine şi plenul va accepta acest program. Şi eu l-am asigurat pe premierul Victor Ponta că până dimineaţă, la 6,00, la orice oră, se rezolvă cele două probleme, adică asumarea răspunderii pe noul program şi desemnarea prin vot a noilor miniştri, la orice oră am disponibilitatea emiterii decretelor şi a primi jurământul din partea miniştrilor’, a declarat Băsescu, marţi, la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, interesul României este să aibă un guvern legitim, punctând că nu este o chestiune ‘de jocuri politice’ sau de întârzieri. Băsescu a mai precizat că a discutat şi cu premierul Victor Ponta pe acest subiect.

‘Astăzi am transmis o scrisoare oficială premierului. Cred că ar fi trebuit să o transmit de ieri, ar fi fost mai bine, dar nu întotdeauna reuşim să găsim formulele cele mai bune. Probabil trebuia să o trimit de ieri, dar mi se pare esenţial să avem un guvern instalat pe un program legitim, aprobat de Parlament. Nu fac niciun secret din a va spune ceea ce i-am spus şi domnului prim-ministru, că nu vreau să creez un precedent, care pe urmă să fie urmat şi reclamat ca fiind posibil. Rigoarea faţă de litera şi spiritul Constituţiei trebuie păstrată’, a adăugat şeful statului.

El a arătat că articolul 114 din Constituţie dă posibilitatea Guvernului să-şi asume răspunderea pe o lege, pe un program sau pe o declaraţie.

‘Nu voi întârzia niciun minut pe ideea introducerii unei moţiuni de cenzură pe program, pentru că la asumarea răspunderii pe o lege, pe un program sau pe o declaraţie, Opoziţia poate să depună o moţiune de cenzură. Nu mă împiedică, validez miniştrii imediat, pentru că efectul hotărârii Curţii Constituţionale – în cazul în care va fi, şi poate să fie peste o lună, peste două luni, când va publică, în eventualitatea unei moţiuni de cenzură – se va produce atunci. Dar, nu cred ca ar fi motive de neconstituţionalitate, dacă se respectă perfect spiritul şi litera Constituţiei. Aş vrea să mai precizez un lucru: dacă nu procedăm aşa, va fi imposibilă instalarea Guvernului în noaptea aceasta, pentru că va exista atacarea hotărârii la Curtea Constituţională şi atunci va trebui să aştept până se pronunţă Curtea Constituţională asupra hotărârii’, a menţionat Băsescu.
El a dat asigurări că nu va aştepta un eventual efect al unei moţiuni de cenzură pe asumarea răspunderii pe programul de guvernare.

‘Voi valida miniştrii în noaptea asta, dar, dacă nu se trece prin asumare programul, sunt obligat să aştept până când Curtea Constituţională se pronunţă pe un eventual atac al hotărârii la CCR. Cred că drumul de urmat este acesta: asumarea răspunderii astăzi, prin excepţie de la regulă, să nu se stea cinci zile, asumarea astăzi a răspunderii pe programul asumat de noile partide şi nu de USL, votul în plen pentru miniştri, în noaptea aceasta emiterea decretelor şi depunerea jurământului şi România are guvern legitimat de Parlament, noua majoritate’, a conchis şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...