Băsescu: Nu am o dispută cu FMI. Susţin continuarea acordului, dar nu şi impunerea de taxe inutile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul unui eveniment al Camerei de Comerţ Româno-Gerrmane, că este un susţinător al continuării acordului cu FMI şi că între el şi Fond nu este o dispută, deşi respinge accizarea suplimentară a carburanţilor.
Economica.net - joi, 23 ian. 2014, 19:31
Băsescu: Nu am o dispută cu FMI. Susţin continuarea acordului, dar nu şi impunerea de taxe inutile

„Nu am vrut să se înţeleagă că între mine şi FMI este o dispută”, a spus şeful statului, referindu-se la faptul că nu este de acord cu acciza suplimentară pe combustibil.

„Cu certitudine, sunt un susţinător al continuării acordului cu Fondul. (..) În acelaşi timp, nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile în bugetul de stat. Mă interesează în mod deosebit un deficit cât mai mic, dar este foarte important ce calitate au aceste cheltuieli din interiorul bugetului de stat” , a spus şeful statului, adăugând că şi el şi-ar dori ca bugetul de stat să aibă cheltuieli de bună calitate, nu care să genereze ideea că s-ar putea întoarce vremurile dinainte de criză.

Preşedintele a precizat că acesta este motivul pentru care s-a opus acestor măsuri convenite între Guvern şi FMI, legate spre exemplu de creşterea accizei pe combustibil, pentru că România are bani pentru investiţii, sume uriaşe de la UE, bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii, apreciind că trebuie să fie avute în vedere trei elemente fundamentale pentru dezvoltarea economică a României şi pentru creştere durabilă. Potrivit şefului statului, primul pilon este bugetul de stat, cel de-al doilea pilon banii europeni şi, cel de-al treilea, investiţiile străine directe.

„Abordarea mea publică nu are nimic comun cu interese politice, eu nu mai candidez, dar aş vrea să nu punem o sarcină în plus prin accizarea excesivă a combustibilului. România are nevoie de condiţii pentru dezvoltare în parametri normali. Voi susţine fără rezerve păstrarea, menţinerea accizei actuale la combustibil şi nu sunt un adeversar al liberalizării preţurilor la energie”, a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a spus joi, la întâlnirea cu delegaţia FMI în România, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Preşedintele declara, pe 18 decembrie 2013, că îşi asumă explicarea, în ianuarie, în discuţiile cu FMI, a erorilor legate creşterea accizei la carburant.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultimul memorandum, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.

Premierul Ponta a afirmat că „în mod normal” acciza de 7 eurocenţi la carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie, pentru că nici măcar preşedintele Traian Băsescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei măsuri va fi analizat după primul semestru.

O misiune a Fondului Monetar Internţional a sosit la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Banca Mondială, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia pe 5 februarie.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...