Băsescu: Nu aş discuta cu un partid mare decât cu funcţia de prim-ministru pe masă

Preşedintele PMP, Traian Băsescu a afirmat, marţi, la B1 TV, că eventualele negocieri postelectorale ale partidului său cu alte formaţiuni vor fi condiţionate de o discuţie prealabilă legată de funcţia de prim-ministru, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 05:05
Băsescu: Nu aş discuta cu un partid mare decât cu funcţia de prim-ministru pe masă

”Nu aş discuta cu un partid mare decât cu funcţia de prim-ministru pe masă şi pe urmă mai vedem (…) Un partid mic ca PMP nu poate discuta cu un partid mare decât cu funcţia de premier pe masă”, a afirmat Traian Băsescu răspunzând unei întrebări legate de politica de alianţe a PMP după alegerile parlamentare.

Băsescu a evitat să spună dacă PMP ar putea cere funcţia de şef al Guvernului pentru el ori pentru alt membru al PMP.

Fostul preşedinte al României a estimat însă că cea mai probabilă variantă de guvern după alegerile parlamentare va fi una PNL-PSD pe care o doreşte preşedintele Klaus Iohannis. ”Va vrea să-i aibă pe toţi la un loc, fără să dea Cezarului ce-i al Cezarului, adică funcţia de premier PSD-ului”, a spus Băsescu, adăugând că social-democraţii ar putea fi nevoiţi să accepte această variantă întrucât Liviu Dragnea ar dori să scape de dosarele din justiţie.

Pe de altă parte, Băsescu s-a declarat sceptic în privinţa solidităţii unui guvern PNL-PSD apreciind că alianţa se va rupe în mai puţin de un an. ”Este vorba de caractere, de respectarea cuvântului. Liberalii nu-şi vor respecta cuvântul. Şi PSD-ul e tot pe acolo, dar liberalii vor fi primii care vor încălca înţelegerea”, a spus fostul şef al statului.

Potrivit acestuia, există şi alte motive care ar determina cele două mari partide să se despartă. ”Dacă nu, se fac ţăndări şi unii, şi alţii pentru că electoratul lor este antagonizat”, a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, luni, la România TV, că în interiorul partidului a existat o discuţie, la iniţiativa unor lideri de organizaţii judeţene, despre un posibil guvern PSD-PNL după alegerile parlamentare, însă concluzia a fost că nu poţi avea încredere în liberali pentru o guvernare comună.

”Mai bine este duşmanul binelui. Recunosc că, undeva pe la începutul anului, câţiva coledi din teritoriu au spus că poate este nevoie de un guvern solid”, a spus Liviu Dragnea răspunzând unei întebări legate de posibilitatea constiturii unui guvern PSD-PNL după alegerile parlamentare.

Potrivit liderului PSD, concluzia discuţiei a fost că social-democraţii nu mai pot avea încredere într-o guvernare alături de liberali şi de foştii pedelişti. ”Nu pot avea încredere în colegii de la PNL. Poate suntem noi răi, poate suntem noi nebuni, dar nu poţi avea încredere în ei”, a comentat Dragnea.

El a spus că nici preşedintele Iohannis nu va putea forţa constituirea unui asemenea guvern de largă coaliţie. ”Preşedintele României ar trebui să fie mulţumit să se formeze o majoritate stabilă în ţara noastră. Lumea este în fierbere, lumea şi Europea se reaşează. Dacă discutăm cu curaj, faţă de acum 10 ani, nu mai sunt toţi vecinii noştri orientaţi către vest”, a spus Dragnea referindu-se la situaţia din regiunea ţării noastre.

În ce priveşte afirmaţia preşedintelui Iohannis potrivit căreia, după alegerile parlamentare, România are nevoie de un guvern politic, Dragnea a spus că această idee i-a fost impusă de modul în care este perceput de către populaţie guvernul actual. ”O fi văzut şi dumnealui care este percepţia românilor faţă de prestaţia «senzaţională» a guvernului tehnocrat (…) Cât să mai vorbeşti despre tehnocraţi? Este un experiment care nu mai poate continua”, a conchis Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că, după alegerile parlamentare, România trebuie să aibă un Guvern politic, cel tehnocrat, condus de Dacian Cioloş, fiind doar o soluţie de criză. El a spus că „nu ar fi greşit” dacă unii dintre miniştri ar dori să candideze, însă nu se gândeşte la o persoană anume.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vodafone lansează o ofertă specială pentru antreprenori
Vodafone lansează o ofertă specială pentru antreprenori
Vodafone Business lansează astăzi oferte speciale de Sărbători dedicate antreprenorilor, cu extra-cadouri și beneficii ...
Ministrul Finanţelor: Reprezintă o urgenţă construcţia unui cadru legal pentru a putea cheltui fondurile din PNRR
Ministrul Finanţelor: Reprezintă o urgenţă construcţia unui cadru legal pentru a putea cheltui fondurile din PNRR
Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vor elabora o ordonanţă de urgenţă pentru ...
Ciucă: Sperăm ca până la finele anului să putem avea Legea certificatului COVID
Ciucă: Sperăm ca până la finele anului să putem avea Legea certificatului COVID
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că până la finele anului Legea privind certificatul COVID urmează să fie adoptată, ...