Băsescu: Nu e necesară convocarea CSAT pentru poziţia României privind Siria

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că nu trebuie convocat CSAT pentru ralierea României la Declaraţia celor 11 state membre G20, menţionând că s-a consultat cu Ministerul de Externe şi cu structurile de securitate ale statului.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 19:57
Băsescu: Nu e necesară convocarea CSAT pentru poziţia României privind Siria

Traian Băsescu a fost înrebat dacă va convoca o şedinţă a CSAT pentru a discuta această poziţie a României.

„Nu. Este o declaraţie de valabilitatea căreia m-am consultat cu Ministrul de Externe, cu structurile de securitate ale statului. Nu e nevoie de CSAT pentru susţinerea acestei declaraţii de către România”, a răspuns Traian Băsescu.

Întrebat dacă a discutat despre această poziţie a României cu premierul Victor Ponta, preşedintele a răspuns: „Doamnă, înţeleg că aveţi o problemă, nu asta e esenţialul. În calitate de preşedinte al României, cel care reprezintă statul român, am adus la cunoştinţa publicului decizia”.

Traian Băsescu a prezentat declaraţia comună privind Siria semnată de Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA, la Sankt Petersburg.

„Aş vrea să vă dau un element: deşi nu este brutal afirmat, declaraţia lasă deschisă ambele opţiuni. Chiar dacă în cea mai mare parte a declaraţiei se vorbeşte despre ONU, Geneva şi soluţii politice şi se recunoaşte că soluţia militară nu este o soluţie viabilă pentru Siria, nu se închide complet varianta unui atac fără trupe la sol asupra resurselor militare ale Siriei”, a adăugat Traian Băsescu.

El a spus că, după semnarea acestei declaraţii, pe 6 septembrie, „deja apar elemente noi”, menţionând propuneerea secretarului de stat american John Kerry privind punerea sub control a armelor chimice ale Siriei, ceea ce „arată că un proces de negociere există” şi că se încearcă să evite utilizarea resurselor militare.

Băsescu a spus că soluţia militară, indiferent cât de soft ar fi, indică riscuri majore, cum ar fi extinderea conflictului la nivel regional.

„Conflictul militar trebuie evitat. O decizie militară nu trebuie adoptată înainte de prezentarea raportului experţilor ONU şi o soluţie negociată care să se finalizeze prin alegeri libere în Siria este cea pe care România o susţine fără rezerve”, a precizat Băsescu.

El a fost întrebat de ziarişti ce va face România dacă se va ajunge la o soluţie militară.

„România va fi un partener politic al aliaţilor săi, dar nu are resurse militare pentru tipul de operaţiune preconizat, pentru a putea participa. Ştiţi foarte bine că soluţia trupelor la sol este exclusă, zonă în care noi am fi putut să contribuim, însă aici aş vrea să fac o precizare cu privire la soluţia militară. Ea, dacă se va utiliza, se va utiliza împotriva infrastructurilor militare sau a resurselor aviaţiei siriene sau a resurselor artileriei siriene sau a unităţilor de tancuri, a depozitelor de muniţii, cu o singură excepţie – depozitele cu muniţie chimică, pentru că lovirea acestora înseamnă generarea unui dezastru chimic şi nu aş vrea să vedem situaţia în care singura şansă a regimului rămâne muniţia chimică”, a mai spus Băsescu.

Băsescu a fost întrebat şi despre o declaraţie făcută săptămâna trecută de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu, care afirma că în cazul unei intervenţii militare România va fi în prima linie.

Traian Băsescu i-a spus ziaristului că a rupt din context declaraţia lui Crin Antonescu şi a menţionat faptul că preşedintele Senatului s-a referit la prima linie a susţinerii politice şi nicidecum la prima linie a războiului.

„N-aţi vrea să reproduceţi corect declaraţia lui Crin Antonescu? Aţi rupt-o din context, el a spus în prima linie a susţinerii politice, nicidecum în prima linie a războiului”, a răspuns Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...