Băsescu: Nu exclud organizarea noului referendum pe unicameral simultan cu primul tur al prezidenţialelor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1 TV, că nu exclude posibilitatea repetării referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 11:53
Băsescu: Nu exclud organizarea noului referendum pe unicameral simultan cu primul tur al prezidenţialelor

„Trebuie respectat rezultatul referendumului, dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu reflectă voinţa suverană a poporului. Atunci trebuie avută în vedere şi posibilitatea repetării referendumului când ei sunt la putere (USL – n.r.)”, a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă acesta lucru va responsabiliza USL, Băsescu a răspuns: „Sigur că da”.

Traian Băsescu a apreciat că actuala putere va fi sancţionată de români dacă nu va respecta voinţa populară: „Cred că de data asta România va sancţiona grav”.

Întrebat dacă va decide organizarea unui nou referendum pe acelaşi subiect simultan cu alegerile prezidenţiale, el a răspuns: „Nu exclud această posibilitate, pentru că la ce s-a ajuns acum depăşeşte orice imaginaţie”.

Chestionat dacă ar dori ca referendumul să beneficieze de noua lege privind organizarea referendumului, cu prag de 30%, preşedintele a spus că nu îl interesează pragul şi că „un astfel de referendum se poate face şi pe actuala lege, cu 50%, în turul unu al prezidenţialelor”.

„Uitaţi-vă în Parlament. Ce ar spune domnul Ponta, de exemplu, dacă atunci când va planifica alegerile prezidenţiale, pentru că Guvernul stabileşte graficul, emit şi decretul pentru organizarea unui referendum pentru reconfirmarea ideii de Parlament unicameral? Pentru că procedura am parcurs-o. Asta ar însemna pentru dânsul linişte? Aş fi un preşedinte care îl deranjează”, a spus Băsescu.

În iunie 2013, Parlamentul a respins, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care aviza favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi. Reprezentanţii PDL au reclamat faptul că Parlamentul nu are o hotărâre în privinţa solicitării preşedintelui. Birourile permanente reunite ale celor două Camere au respins, însă, solicitarea PDL de a relua votul în plenul reunit asupra referendumului cerut de şeful statului, considerând că procedura parlamentară a fost îndeplinită, avizul fiind consultativ.

Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

Preşedintele a organizat un referendum pe aceeaşi temă şi în anul 2009, tot la primul tur al prezidenţialelor. Rezultatele referendumului organizat atunci au fost validate, 77,78% din alegători pronunţându-se în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% votând pentru reducerea numărului de parlamentari, în condiţiile în care prezenţa la urne a fost de 50,95%.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, ci......
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...