Băsescu: Obiectivul de ţară este restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, susţine că aderarea României la Spaţiul Schengen şi la zona euro nu trebuie considerate de clasa politică obiective de ţară, ci "obligaţii", pentru că sunt stipulate în tratatul de aderare la Uniunea Europeană, el adăugând că un obiectiv ar trebui să fie "restabiliraea frontierei pe Nistru, nu pe Prut".
Economica.net - Dum, 03 apr. 2016, 18:33
Băsescu: Obiectivul de ţară este restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut

Prezent la Arad pentru lansarea candidaţilor PMP la alegerile locale, Traian Băsescu a ţinut un discurs de aproape o oră în faţa a sute de membri şi simpatizanţi, arătând, între altele, că obiectivul principal al partidului este unirea României cu Republica Moldova.

Băsescu a criticat mai mulţi politicieni, între care Klaus Iohannis şi Victor Ponta, pentru că au vorbit de-a lungul timpului despre două „obiective” ale ţării, respectiv aderarea la Spaţiul Schengen şi la zona euro, el considerând că acestea sunt obligaţii ale tratatului de aderare la Uniunea Europeană, semnat în 2005.

„Se pare că politicienii nu au citit acest tratat. Eu îl cunosc, l-am semnat în 2005. Intrarea în euro şi Schengen sunt obligaţii din tratat, pot pot fi obiective de ţară. Un obiectiv de ţară este cel pe care duminica trecută peste 2.200 de delegaţi ai PMP l-au votat în unanimitate la Bucureşti, unirea României cu Republica Moldova”, a spus fostul şef al statului.

Preşedintele PMP a mai afirmat că timp de opt ani a refuzat să trimită tratatul de frontieră dintre România şi Moldova la Parlament.

„Sper să prindă mucegai. Niciun preşedinte responsabil faţă de români nu poate să-l trimită la vot în Parlament. Avem obligaţia să vorbim despre acest lucru, să ne asumăm ca obiectiv de ţară refacerea integrităţii teritoriale şi restabilirea frontierei pe Nistru, nu pe Prut”, a declarat Băsescu.

Liderul PMP a adăugat că a văzut la posturile de televiziune „tot felul de neaveniţi” care susţineau că marile puteri ale lumii nu ar permite această unire.

„Eu am discutat subiectul în multe ocazii cu toţi liderii importanţi ai lumii, nimeni nu spune nu”, a spus Băsescu.

Fostul şef al statului spune că unirea se poate face conform principiilor Acordului de la Helsinki, din 1975, potrivit căruia frontierele se pot modifica doar prin voinţa părţilor, Băsescu amintind că astfel a procedat şi Germania.

„România a ratat ocazia să se unească cu Republica Moldova în anii 1990 (…) E drept că în timp ce în România 80 la sută din cetăţeni sunt pentru, în Republica Moldova doar 20 la sută sunt pentru”, a spus preşedintele PMP.

El a adăugat că acest lucru „nu este descurajant”, pentru că politicile României din ultimii ani au dus la o susţinere tot mai mare a ideii şi în Moldova.

Băsescu a arătat că numărul mare de burse de studiu acordat tinerilor din Moldova a fost un factor al schimbării mentalităţii, iar în fiecare an 20.000 de moldoveni sunt pe teritoriul României la studii.

De asemenea, Băsescu a declarat că la finalul mandatului său de şef al statului, 500.000 de cetăţeni moldoveni primiseră cetăţenie română, în urma simplificării procedurilor.

„Unirea este un obiectiv pe care merită să ni-l asumăm. Mai devreme sau mai târziu, cineva trebuie să îşi asume, şi până acum nu a făcut-o niciun partid”, a mai spus Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
ACUE: Consumatorii de energie sprijiniţi pe criterii sociale ar trebui să primească ajutoare directe
ACUE: Consumatorii de energie sprijiniţi pe criterii sociale ar trebui să primească ajutoare directe
Consumatorii care sunt sprijiniţi pe criterii sociale, precum familiile monoparentale şi cele cu trei copii, ar trebui ajutaţi direct de către stat, nu să plătească tarife plafonate în baza......
Tanczos: Buget de 10 milioane de lei pentru campania naţională de informare şi educare „Reciclăm în România”
Tanczos: Buget de 10 milioane de lei pentru campania naţională de informare şi educare „Reciclăm în România”
Prima campanie naţională de informare şi educare a publicului privind modul de reciclare a deşeurilor, derulată de o ...
De sărbători, Lidl testează un serviciu tip comandă din aplicație și ridică. Se vor putea cumpăra astfel șapte tipuri de produse specifice perioadei
De sărbători, Lidl testează un serviciu tip comandă din aplicație și ridică. Se vor putea cumpăra astfel șapte tipuri ...
Retailerul Lidl va oferi utilizatorilor aplicației sale, în perioada 28 noiembrie-15 decembrie, un serviciu prin care aceștia ...
Unde îşi vor petrece românii Ziua Naţională – studiu Travelminit
Unde îşi vor petrece românii Ziua Naţională – studiu Travelminit
Cei mai mulţi români îşi vor petrece minivacanţa de Ziua Naţională în marile oraşe din ţară iar preţul mediu ...