1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

News

Băsescu: Obiectivul României este menţinerea postului de comisar al agriculturii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că obiectivul României este menţinerea postului de comisar european al agriculturii, arătând că acesta poate fi păstrat de ţara noastră dacă se realizează un tandem funcţional între şeful statului şi Guvern.

16 iul, 2014 | Agerpres

Băsescu a prezentat, înainte de plecarea la Bruxelles, obiectivele Consiliul European extraordinar.

'Cu certitudine cel mai disputat obiectiv va fi Ucraina, evoluţiile de la ultimul Consiliu, din 26-27 iunie, când Consiliul European a stabilit cinci condiţii care să arate, dacă vreţi, bunăvoinţa Federaţiei Ruse în rezolvarea conflictului din estul Ucrainei', a afirmat preşedintele Băsescu, pe Aeroportul 'Henri Coandă'.

El a arătat că al doilea subiect al Consiliului European va fi întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, care marţi a primit votul Parlamentului pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al CE. Băsescu a precizat că discuţiile cu Juncker vor începe pe tema agendei strategice adoptată de Consiliul European în Consiliul ordinar din 26-27 iunie, care a stabilit obiectivele strategice pe următorii cinci ani.

Şeful statului a precizat că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a făcut în zilele anterioare o tatonare a opţiunilor statelor membre pentru funcţia de înalt reprezentat pentru politică externă, preşedinte al Consiliului European şi al eurogrupului. În context, el a indicat că România are punctul ei de vedere şi că doreşte ca înalt reprezentant pentru politică externă un reprezentant al statelor estice.

'În ceea ce ne priveşte, obiectivul este menţinerea portofoliului agriculturii, lucru care nu se va discuta oficial astăzi, dar odată cu opţiunile pentru înaltul reprezentant, cu certitudine tot puzze-ul desemnărilor de comisari va începe să intre în mişcare. Am experienţa acestui lucru de la formarea celei de-a doua comisii Barroso. Sunt dificultăţi enorme în obţinerea obiectivului, fiindcă sunt 28 de state, fiecare cu opţiunile individuale, însă dacă se realizează un tandem funcţional preşedinte-Guvern în cazul României, am convingerea că putem reuşi să menţinem portofoliul agriculturii', a spus preşedintele Băsescu.

De asemenea, şeful statului a indicat că şi situaţia din Orientul Mijlociu va face obiectul discuţiilor în Consiliul European de joi.

El a mai spus că deşi aparent Consiliul European extraordinar are o ordine de zi scurtă, este una extrem de complicată.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO