1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

News

Băsescu: Pentru a fi cu adevărat transparente, UAT-urile trebuie să pună pe site şi facturile de plată

Preşedintele PMP, Traian Băsescu a subliniat, sâmbătă, în cadrul Conferinţei judeţene a formaţiunii, faptul că unităţile administrativ teritoriale (UAT) trebuie să pună pe site-ul lor, în mod obligatoriu, nu doar execuţia bugetară, ci şi facturile de plată.

26 mar, 2016 | ECONOMICA.net

"Cetăţenii nu ştiu pe ce se cheltuiesc banii comunităţilor în prezent. Guvernul Cioloş a "inventat" o minune acum care ar vrea Domnia Sa să se numească transparenţă, adică toate unităţile administrative sunt obligate să pună pe site execuţia bugetară. Sunt convins că nu a vrut să păcălească, dar a ieşit o păcăleală. Pentru că cetăţenii nu sunt atât de interesaţi de execuţia bugetară, adică ce este deja plătit, ci îi interesează ce urmează să plătească primăria, consiliul judeţean", a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele PMP propune publicarea şi a facturilor care urmează a intra la plată.

"Numai aşa cetăţeanul poate avea un control pe cheltuieli. Spre exemplu, află cetăţeanul că a venit la plată asfaltarea bulevardului X. Dar el vede că nu s-a terminat asfaltarea şi, firesc, poate reacţiona. Află cetăţeanul că într-o comună s-a terminat un podeţ. Dar cetăţeanul observă că a venit factura, însă pe podeţ nu se poate circula. Află cetăţeanul că a venit factura pentru zugrăvirea unei şcoli, dar el ştie de la copil că încă se dă cu var de către constructori. În toate cazurile, cetăţenii au informaţia şi vor reacţiona. Asta înseamnă transparenţă", a punctat Traian Băsescu.

Potrivit liderului PMP, procesul de descentralizare, aşa cum s-a derulat el în Romania, a făcut ca o bună parte din drepturile şi libertăţile cetăţeanului să fie în sarcina autorităţilor locale.

"Constituţia României are un capitol extrem de important. El se numeşte "Drepturi şi libertăţi". Acest capitol II reliefează faptul că administraţiile locale sunt în momentul de faţă fundamental responsabile de modul de viaţă al cetăţenilor, responsabilitate manifestată prin accesul la informare, educaţie, sănătate, muncă", a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele PMP a fost prezent sâmbătă la lucrările Conferinţei judeţene PMP Bacău, în cursul căreia au fost prezentaţi toţi candidaţii partidului pentru funcţiile de primar în cele 93 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului.

Sursa: AGERPRES

TAGURI
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO