Băsescu: Raportul MCV va fi unul „dezastruos”

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni, că raportul MCV, care urmează să fie prezentat în decembrie sau ianuarie, va fi unul "dezastruos", el menţionând că nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al Poporului.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 07:15
Băsescu: Raportul MCV va fi unul

El a adăugat că va cântări greu şi negativ în raport şi „faptul că de circa 5 luni toate instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue”, el menţionând, între altele, ANI, CC, Parchetul General. „Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile statului greşesc”, a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a arătat că Senatul nu a respectat hotărârea definitivă a ICCJ privind incompatibilitatea senatorului Mircea Diaconu, iar Camera Deputaţilor nu a permis începerea urmăririi penale pentru foştii miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, el menţionând şi solidarizarea USL cu cei patru reprezentanţi ai Executivului acuzaţi de incompatibilitate de către ANI.

„La Senat a existat o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a constatat incompatibilitatea unui senator. Care a fost reacţia Senatului? Prin vot a înfrânt hotărârea definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie. Aşa ceva demonstrează că România nu este stat de drept. La Camera Deputaţilor pentru doi foşti miniştri s-a cerut începerea urmăririi penale. Reacţia Camerei Deputaţilor a fost să nu încuviinţeze, să nu permită, prin vot, începerea urmăririi penale (…) Oriunde în lumea civilizată, când un ministru, un parlamentar este suspectat de eventuale acte de corupţie sau de incompatibilităţi sau de lucruri în neregulă, el demisionează. La noi, politicienii se solidarizează unii cu alţii. Or, asta demonstrează că nu suntem stat de drept. Iar efectele le vom vedea în raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare din luna decembrie sau ianuarie, când va fi emis”, a argumentat preşedintele.

El a arătat că toată deprecierea privind statul de drept a fost generată în ultimele şase luni. „Credeţi-mă, însă, că sunt un om care are experienţă şi percepţia corectă a modului cum se analizează lucrurile la Bruxelles şi ele se analizează în spiritul angajamentelor noastre şi al valorilor Uniunii Europene. Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al Poporului, aşa cum ne angajasem, să avem un nou Avocat al Poporului prin consens între forţele politice. S-au respins tot timpul acţiunile justiţiei împotriva oamenilor politici importanţi. Sunt elemente care nu pot caracteriza un stat de drept. Sunt elemente care ne trimit cu mulţi ani înapoi şi toată această depreciere este generată în ultimele şase luni”, a spus Băsescu.

El a menţionat că în urma evenimentelor din iulie-august s-a ajuns la amânarea deciziei privind aderarea României la spaţiul Schengen, având în vedere că s-a ieşit din criteriile politice de la Copenhaga.

„Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români, nu pe politicieni, repet, pe români, a fost că urmare a evenimentelor din iulie-august, în luna septembrie, când trebuia să se ia decizia de intrare în spaţiul Schengen, s-a mers pe amânarea acestei decizii, România ieşind din criteriile politice care au fost îndeplinite înainte de începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, criteriul politic, criteriile de la Copenhaga. Vreau să întelegeţi că nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea intrării în spaţiul Schengen îi vizează direct pe români, care ar fi trebuit să circule fără niciun control de frontieră în toată Europa, şi vizează economia românească, economie care acum este menţinută în sistemul de controale vamale, fie că la frontiera unui stat Schengen soseşte un camion, un avion, un vapor sau un tren. Deci şi cetăţenii şi economia au avut de pierdut foarte mult de pe urma amânării deciziei de intrare în spaţiul Schengen, decizie care, puteţi să vedeţi în concluziile Consiliului European de primăvară din 2011, fusese stabilită pentru luna septembrie”, a mai arătat Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...