Băsescu: Realităţile încasărilor din primele trei luni arată falimentul politicii fiscale a Guvernului Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că Guvernul ar trebui să acţioneze imediat în ceea ce priveşte banii europeni alocaţi României pentru crearea de locuri de muncă şi de IMM-uri pentru persoanele defavorizate, motivând că realităţile încasărilor din primele trei luni ale anului arată 'falimentul' politicii fiscale a Executivului Ponta.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 19:51
Băsescu: Realităţile încasărilor din primele trei luni arată falimentul politicii fiscale a Guvernului Ponta

‘Măsuri urgente intră tot în categoria semnale de alarmă. Avem 105 milioane de euro alocaţi de Uniunea Europeană care trebuie cheltuiţi în intervalul 2014-2015 pentru creare de locuri de muncă pentru tineri. Ar putea fi generate start-up-uri foarte multe pentru firme de doi, trei angajaţi, care să dea o şansă tinerilor să aibă loc de muncă. Chiar dacă reuşesc, chiar dacă nu reuşesc, sunt bani care nu se cer înapoi. Important este să fie un mic proiect, în care tinerii să încerce să îşi creeze singuri locuri de muncă. Şi mai sunt 445 de milioane de euro, tot de la Uniunea Europeană, care trebuie cheltuiţi tot în aceşti doi ani, pentru crearea de întreprinderi mici şi mijlocii pentru persoane defavorizate, unde, de asemenea, tinerii din România cu zone de şomaj de peste 20% se încadrează şi se pot crea locuri de muncă, li se pot pune la dispoziţie bani europeni pentru a-şi începe mici afaceri. Deci, cred că Guvernul ar trebui să acţioneze imediat, pentru că realităţile încasărilor pe primele trei luni arată falimentul politicii fiscale a Guvernului Ponta’, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că nu face un joc politic. ‘Nu este niciun joc politic, vreau să prevenim o situaţie dificilă, dacă nu facem acum reabordarea cheltuielilor bugetare şi a politicii fiscale. În luna aprilie, vine misiunea Fondului; între timp, Guvernul ar trebui să fie pregătit pentru o nouă abordare, pentru că aceasta, cu creşterea taxelor în scopul creşterii veniturilor, se vede că nu dă rezultate’, a afirmat Băsescu.

Potrivit şefului statului, pe de altă parte, România nu are un aparat administrativ capabil să gestioneze rambursarea celor 4 eurocenţi din acciza pentru carburanţi.

‘Vor fi cheltuieli extrem de ridicate ca să putem gestiona un asemenea proces şi vor fi tentaţii de fraudare a procesului extrem de multe. În opinia mea, soluţia corectă în acest stadiu este respingerea ordonanţei de urgenţă prin care se introduce această taxă şi revenirea la preţurile dinainte. Această taxă este şi o frână foarte puternică pentru economie şi pentru consum. Banii europeni sunt soluţia şi pentru locuri de muncă şi pentru investiţii’, a adăugat el.

În opinia sa, Guvernul, ‘dacă ar fi inteligent, s-ar bate să tragă bani europeni din noul exerciţiu bugetar, 2014-2020’, deoarece 24% din aceşti bani intră în bugetul de stat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Agenția de turism Hello Holidays mizează pentru sezonul de toamnă-iarnă pe destinații precum Turcia și Egipt. ...
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Apple Inc. îşi va recompensa luna viitoare angajaţii din magazine cu bonusuri de până la 1.000 de dolari, o decizie ...
Creditul neguvernamental a urcat cu 1% în august, la 309,7 miliarde de lei
Creditul neguvernamental a urcat cu 1% în august, la 309,7 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut, în luna august 2021, cu 1% faţă de iulie ...
PwC: Maşina personală rămâne principala preferinţă pentru transport. Car sharing-ul şi închirierile au perspective bune de revenire
PwC: Maşina personală rămâne principala preferinţă pentru transport. Car sharing-ul şi închirierile au perspective ...
Maşina personală rămâne principala preferinţă pentru mobilitate, însă platformele alternative au perspective pozitive ...