Băsescu: Românii nu trebuie să se teamă de o agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei

Românii nu trebuie să se teamă de o agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei, a declarat luni preşedintele Traian Băsescu.
Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 10:36
Băsescu: Românii nu trebuie să se teamă de o agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei

‘În nici un caz românii nu trebuie să se teamă de o agresiune din partea Federaţiei Ruse sau a Ucrainei’, a spus şeful statului, la Adevărul Live.

El a respins categoric un posibil război în urma situaţiei din Crimeea.

‘Categoric nu, nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina, cu atât mai puţin în Crimeea’, a spus Băsescu.

Băsescu: Referendumul din Crimeea, ilegal. România nu recunoaşte rezultatele acestuia
     
Preşedintele Traian Băsescu afirmă că referendumul din Crimeea este ilegal, punctând că România nu recunoaşte rezultatele acestuia, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

‘România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia’, susţine şeful statului, în comunicatul publicat duminică.

El precizează că ‘un scrutin organizat sub ameninţarea ocupaţiei militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut şi legitimat de comunitatea internaţională’, arătând că rezultatul ‘previzibil şi lipsit de fundament legal’ al actualului referendum îl reprezintă ‘anexarea’ Crimeei.

‘Solicităm Federaţiei Ruse să acţioneze în relaţia cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu principiile de drept internaţional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta’, a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului conchide că România susţine independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijină reglementarea crizei pe cale diplomatică.

Birourile de vot au fost închise duminică la ora 18.00 GMT în Crimeea în cadrul referendumului organizat pentru a determina viitorul acestei republici autonome din Ucraina. Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, 93% din alegători au votat pentru anexarea la Rusia, relatează EFE şi France Presse.

Băsescu: Rusia a stimulat referendumul din Crimeea, este o nerespectare a cuvântului
     
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni că Rusia a stimulat referendumul din Crimeea, punctând că acest lucru reprezintă o nerespectare a cuvântului şi că ‘aici intră riscul tradiţional al relaţiilor’ româno-ruse.

‘La Budapesta contra dezarmării nucleare a Ucrainei au fost trei mari puteri care au garantat integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei dacă aceasta nu atacă pe vreuna dintre ele. Nu suntem într-o astfel de situaţie, Ucraina nu a avut niciun act de agresiune la adresa Federaţiei Ruse. Deci, Federaţia Rusă, alături de Statele Unite şi Marea Britanie, trebuia să respecte integritatea teritorială. Ce a făcut Federaţia Rusă? A stimulat acest referendum prin care populaţia majoritar rusă a votat pentru revenirea Crimeei în structura Federaţiei Ruse. Iar asta este o nerespectare a cuvântului Federaţiei Ruse. La Budapesta, contra securităţii nucleare a Federaţiei Ruse, Ucraina a acceptat şi a crezut în cuvântul celor trei mari puteri. Două şi-au respectat opţiunea, adoptând declaraţii, poziţii în spiritul Memorandumului de la Budapesta. Federaţia Rusă însă nu şi-a respectat cuvântul, şi aici intră riscul tradiţional al relaţiilor pe care le avem cu Federaţia Rusă şi reticenţele noastre aproape istorice în această relaţie bilaterală, şi ale lor faţă de noi, indiscutabil’, a spus Băsescu, la Adevărul Live.

Şeful statului a subliniat că pentru el ce s-a întâmplat în Crimeea este o proiecţie pentru un scenariu posibil în Republica Moldova.

‘Şi acest lucru nu îl mai putem privi la rece, pentru că este şi o chestiune sentimentală. Ştim toţi că Republica Moldova este al doilea stat romanesc şi nu ne-ar conveni un astfel de scenariu aplicat în Republica Moldova’, a arătat Băsescu.

El a subliniat că ‘în niciun caz România nu va interveni militar’

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...