1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

News

Băsescu: Rusia nu şi-a schimbat dorinţa de a ajunge la gurile Dunării, ci doar putinţa

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut sâmbătă că Rusia nu şi-a schimbat dorinţa de a ajunge la gurile Dunării, ci doar putinţa, în urma scăderii preţului la ţiţei şi gaze.

21 dec, 2014 | Agerpres

Traian Băsescu a spus că va continua să considere că 'Federaţia Rusă este un risc pentru securitatea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a României', dar că 'riscul nu înseamnă că vreodată Federaţia Rusă ar putea gândi să invadeze ţara noastră'.

'Dar Federaţia Rusă ţinteşte gurile Dunării în mod indiscutabil şi nu trebuie să ne uităm la ce se întâmplă la Lugansk, Doneţk şi Mariupol ca să zicem 'Oho, au 2.000 de kilometri până la braţul Chilia'. Nu, uitaţi-vă în Crimeea, că distanţa din Crimeea până în Transnistria şi Chilia e de 2-300 de kilometri', a spus Băsescu.

El a punctat că Federaţia Rusă reprezintă 'un risc pentru securitatea regională'. 

'Din acest motiv, v-am enumerat şi toate măsurile, flote militare aliate sunt în Marea Neagră, România are un scut antirachetă, sunt detaşaţi în baza de la Kogălniceanu 600 de puşcaşi marini', a arătat el.

În ceea ce priveşte 'dorinţa' Rusiei de a ajunge la gurile Dunării, Băsescu a explicat că aceasta nu s-a schimbat, ci doar 'putinţa'.

'Între timp a ajuns ţiţeiul de la 110 dolari pe baril la 60 şi 50% din resursele financiare ale bugetului Federaţiei Ruse provin din ţiţei şi gaze. Ori saltul de 110 la 60 în condiţiile în care Moscova şi-a estimat preţul mediu al barilului de ţiţei la 95 de dolari pe baril este o gaură în bugetul Federaţiei Ruse uriaşă. Gazele au căzut de la 400 la 300 de dolari mia pe metri cubi, deci s-a schimbat putinţa', a afirmat Traian Băsescu, precizând, totodată, că bugetul Rusiei pentru apărare este de 50 de miliarde de dolari, iar cel al SUA, de 485 miliarde de dolari. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO