Băsescu: Şi Federaţia Rusă are de câştigat de pe urma asocierii fostelor republici sovietice la UE

Federaţia Rusă ar avea de câştigat în urma intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană, deoarece aceasta va duce la creşterea competitivităţii economice a celor trei foste republici sovietice, consideră preşedintele Traian Băsescu.
Economica.net - mie, 09 iul. 2014, 17:27
Băsescu: Şi Federaţia Rusă are de câştigat de pe urma asocierii fostelor republici sovietice la UE

‘Miza Federaţiei Ruse pentru fostele ţări ale Uniunii Sovietice este o miză legată de controlul politic. (…) Eu consider că şi Federaţia Rusă are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană. Şi are de câştigat pentru că asocierea la Uniunea Europeană înseamnă condiţii de competitivitate pe piaţa celor trei ţări, înseamnă calitate la standarde europene a produselor din economia celor trei ţări, înseamnă calitate la standarde europene a serviciilor’, a afirmat Băsescu miercuri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a ţinut să precizeze însă că semnarea acordurilor de asociere nu le garantează celor trei state o integrare rapidă în Uniunea Europeană, fiind vorba de un proces de durată, ca şi în cazul României.

‘Nu aş vrea să exagerăm spunând că acordul de asociere înseamnă o imediată perspectivă de intrare a acestor ţări (…) în Uniunea Europeană. România a semnat acordul de asociere în 1993 şi a intrat în Uniunea Europeană în 2007 (…). În acelaşi timp, este foarte clar că nu te poţi gândi să ajungi la începerea unui tratat de intrare în Uniunea Europeană fără ca, premergător, să ai un acord de asociere. Deci eu aş spune că este un pas foarte important pentru cele trei ţări (…), dar nu înseamnă o garanţie de intrare în Uniunea Europeană, acordul nu prevede nicio astfel de garanţie’, a explicat Băsescu.

Referindu-se la Ucraina, preşedintele a afirmat că paşii făcuţi de această ţară pe drumul apropierii de Uniunea Europeană demonstrează că ‘nimeni nu poate opri evoluţia unei naţiuni’, chiar dacă aceasta nu este convenabilă, din punct de vedere politic, pentru anumite state.

‘Ştim evenimentele din Ucraina, care au repercusiuni grave şi acum asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei, şi totuşi vedem o armată ucraineană care, cu arma în mână, apără voinţa poporului. Poporul ucrainean doreşte să se apropie de UE, doreşte să iasă din chingile controlului politic exercitat tradiţional de Moscova asupra Ucrainei şi iată că reuşeşte, pe de o parte politic, pe de altă parte apărându-şi voinţa cu arma în mână. Îmi doresc mult ca armata ucraineană să lichideze în cel mai scurt timp rezistenţa separatiştilor (…) şi poporul ucrainean să-şi poată urma drumul, aşa cum îl doreşte’, a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că şi în cazul Republicii Moldova au existat forţe care s-au opus procesului de integrare europeană, semnarea acordului de asociere la Uniunea Europeană fiind ‘o reuşită deosebită’ a guvernelor pro-europene din această ţară.

‘În ceea ce priveşte Republica Moldova, vreau să spun că este o mare satisfacţie pentru noi şi o reuşită deosebită a Republicii Moldova. (…) Din punctul de vedere al României, noi am făcut tot ce s-a putut pentru a sprijini Republica Moldova. (…) Şi Republica Moldova, chiar în condiţii vitrege, cu o Transnistrie agresivă şi potrivnică, cu o Găgăuzie extrem de refractară la drumul spre Europa al Republicii Moldova, iată că reuşeşte să semneze acordul de asociere şi să înceapă un drum de apropiere de Uniunea Europeană’, a afirmat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, cele trei legi de ratificare a Acordurilor de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Parlamentul României a încheiat pe 3 iulie procesul de adoptare a celor trei legi menţionate, devenind astfel primul for legislativ din statele membre ale Uniunii Europene care finalizează procedura de ratificare a Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz,......
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...