Băsescu solicită reexaminarea legii privind achiziţionarea de spaţiu publicitar televizat

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea OUG 25/2013 pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002, invocând, printre altele, faptul că unele prevederi reprezintă "o ingerinţă nejustificată" în activitatea comercială a radiodifuzorilor.
Economica.net - mar, 16 iul. 2013, 18:48
Băsescu solicită reexaminarea legii privind achiziţionarea de spaţiu publicitar televizat

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, actul normativ trimis spre promulgare aprobă Ordonanţa de Urgenţă 25/2013 prin care s-a reglementat, pe de-o parte, achiziţionarea de spaţiu publicitar televizat şi, pe de altă parte, s-au reglementat unele aspecte referitoare la licenţele audiovizuale. Totodată, prin legea aflată la promulgare se introduce o nouă reglementare cu privire la spoturile publicitare şi de teleshopping izolate, altele decât cele difuzate în cadrul transmisiilor sportive.

În cererea de reexaminare se precizează că în ceea ce priveşte achiziţionarea de spaţiu publicitar televizat, OUG 25/2013 prevede la articolul I punctul 1 introducerea unui nou articol, respectiv articolul 29 indice 1 în Legea audiovizualului 504/2002, prin care se reglementează acest domeniu. Astfel, se prevede: „(1) Orice achiziţionare de spaţiu publicitar televizat nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final al publicităţii televizate. (…) (5) Orice act juridic încheiat cu încălcarea dispoziţiilor prezentului articol este nul”.

Şeful statului consideră că aceste prevederi nu se justifică şi că reprezintă o ingerinţă nejustificată în activitatea comercială a radiodifuzorilor.

„În condiţiile în care unul dintre principiile constituţionale pe care se întemeiază statul este libertatea economică, iar economia României se bazează pe libera iniţiativă şi concurenţă, considerăm că nu se justifică asemenea dispoziţii care sunt de natură să îngrădească libertatea radiodifuzorilor de a vinde aşa cum doresc propriul spaţiu publicitar, conform intereselor legitime ale acestora. Prin noile dispoziţii se ajunge, practic, la eliminarea dreptului televiziunilor de a angaja şi a plăti serviciile unui agent pentru vânzarea spaţiului lor publicitar, ca şi posibilitatea de a vinde în regim angro acest spaţiu. Astfel, apreciem că acest text legal reprezintă o ingerinţă nejustificată în activitatea comercială a radiodifuzorilor. De asemenea, aceste prevederi ar putea fi în măsură să afecteze drepturile clienţilor de publicitate şi libertatea lor de a încheia contracte”, apreciază preşedintele.

Traian Băsescu susţine, totodată, că se impune o evaluare cu privire la impactul noilor prevederi asupra locurilor de muncă şi asupra taxelor şi impozitelor încasate la bugetul de stat.

„Pentru clienţii de publicitate medii şi mici publicitatea televizată ar putea deveni greu accesibilă din cauza preţurilor ridicate, ceea ce ar putea genera reduceri de locuri de muncă, de taxe şi de impozite. În egală măsură, radiodifuzorii medii şi mici, dar şi cei internaţionali ar putea avea mari dificultăţi în a-şi valorifica integral spaţiul de publicitate disponibil, ceea ce ar putea conduce la închideri de afaceri, cu posibile efecte negative asupra competiţiei libere pe această piaţă. Într-o societate democratică nu este de dorit monopolul televiziunilor mari asupra preţurilor în materie de publicitate şi nici posibile intervenţii asupra conţinutului editorial, printr-o politică de preţuri netransparentă şi neconcurenţială”, se mai spune în cererea de reexaminare.

În opinia şefului statului, normele de tehnică legislativă impun ca actele normative să fie „suficient de precise şi clare pentru a permite aplicarea lor”, impunându-se o reglementare completă şi coerentă a procedurii de achiziţionare a spaţiului publicitar televizat, precum şi a drepturilor şi obligaţiile tuturor părţilor implicate în acest proces.

În acest context, el apreciază că definirea unor termeni, cum ar fi cel de „intermediar”, ar putea da mai multă claritate textului de lege, întrucât pe această piaţă specifică există mai multe tipuri de intermediari şi nu se poate stabili cu precizie dacă noile interdicţii sunt aplicabile tuturor.

„Lipsa unor dispoziţii tranzitorii cu privire la situaţia contractelor aflate în vigoare cu privire la spaţiile publicitare televizate deja achiziţionate este de natură să producă confuzie pe acest segment de piaţă şi să conducă la blocarea pieţei”, completează Băsescu.

El mai indică faptul că în ceea ce priveşte procedura şi condiţiile de eliberare şi modificare a licenţei audiovizuale, prin dispoziţiile cuprinse la articolul I punctul 2 din OUG 25/2013, în plus faţă de condiţiile legale deja impuse prin articolul 51 din Legea audiovizualului 504/2002, se prevede că solicitantul are obligaţia „să depună certificate fiscale din care să rezulte că, la data solicitării licenţei audiovizuale, societatea care solicită acordarea licenţei nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat”.

De asemenea, arată că în actul normativ se stipulează faptul că „prin excepţie de la prevederile alineatului 1 se poate acorda sau modifica licenţa în cazul în care societatea înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat, dar beneficiază de înlesniri sau reeşalonări la plata acestora; în aceasta situaţie, societatea este obligată să depună dovada acordării acestor facilităţi”.

„În acest sens, se instituie posibilitatea unei discriminări în eliberarea şi modificarea licenţei între întreprinderile cu datorii faţă de cele fără datorii, precum şi între întreprinderile care primesc ajutor de stat (prin înlesniri, reeşalonări la plată) faţă de cele care nu primesc ajutor de stat, deşi se află în aceeaşi situaţie din punct de vedere al datoriilor pe care le înregistrează”, susţine şeful statului.

Preşedintele indică şi faptul că prin articolul I punctul 3 din actul normativ trimis la reexaminare s-a prevăzut că licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului Naţional al Audiovizualului, însă „nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare”.

„Această prevedere ar putea constitui o posibilă constrângere la intrarea pe piaţă, respectiv o limitare a autonomiei decizionale şi comerciale a întreprinderilor având în vedere faptul că nu pot ceda licenţa unui terţ mai devreme de un an de la data intrării în difuzare. Totodată, prin această reglementare, întreprinderilor în domeniu le este limitată posibilitatea de a schimba timp de un an pieţele canalelor de televiziune pe care activează, cu efecte posibil negative pe planul derulării activităţii specifice”, se precizează în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.

Şeful statului a formulat cererea de reexaminare în temeiul dispoziţiilor articolului 77 alineatul 2 din Constituţie.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...