Băsescu susţine introducerea de sisteme digitale de supraveghere a activităţilor comerciale şi de plată a TVA, pentru a diminua fraudarea

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că în România "se fraudează anual 6 miliarde de euro" prin neplata TVA, bani care, dacă ar fi colectaţi, ar acoperi integral deficitul bugetului pe anul 2020. El propune ca soluţie introducerea sistemelor digitale de supraveghere a activităţilor comerciale şi de plată a TVA, operaţiune care "nu poate costa mai mult de 1 miliard Euro", potrivit News.ro.
Economica.net - sâm, 04 ian. 2020, 07:06
Băsescu susţine introducerea de sisteme digitale de supraveghere a activităţilor comerciale şi de plată a TVA, pentru a diminua fraudarea

„Şi ca să nu-mi bat capul prea tare aş face o vizită în Regatul Unit să văd cum funcţionează un sistem digitalizat de încasare TVA, după care aş contracta implementarea în România exact cu firma care a făcut implementarea programului pentru insulari. Nu trebuie să fie o licitaţie parazitată de Ghiţă, Socol, Florică, Pescariu şi alţi artişti autohtoni ai licitaţiilor din IT ci va trebui să fie o achiziţie cu negociere directă stabilită prin lege”, spune Băsescu.

„Ne-am obişnuiut să ne autodefinim ca fiind unici în cele rele din Uniunea Europeană. Că adesea suntem «campioni» este adevărat, dar întotdeauna suntem urmaţi de cineva. De multe ori contează şi criteriile după care «clasamentele» sunt întocmite. Iată realitatea la zi a colectării TVA în Uniunea Europeană”, afirmă Traian Băsescu, sâmbătă dimineaţă, într-o postare pe Facebook.

El spune că încasarea TVA este o problemă în întreaga Uniune Europeană din cauza „comportamentului evazionist sau fraudulos al multor agenţi economici, indiferent de naţionalitate”, potrivit News.ro.

„Conform evaluărilor experţilor, anual Statele Membre pierd de pe urma fraudării plăţii către stat a TVA, suma de 137 miliarde Euro ceea ce înseamnă că fiecărui cetăţean european îi sunt furaţi prin evaziune fiscală la TVA, 267 Euro. Statele Membre reuşesc colectarea TVA la niveluri diferite. Cea mai bună colectare o are Luxemburg unde procentul fraudat este de 0,7 la sută în timp ce, cu 35,5 la sută procent din TVA necolectat, România este ţara cu cel mai înalt procent de fraudare a TVA”, adaugă el.

Băsescu spune că, dacă la analiza în procente suntem „campionii fraudării TVA”, atunci când convertim procentul în bani constatăm că în România se fraudează anual 6 miliarde Euro (22 mil locuitori x 267 Euro) din totalul de 137 miliarde la nivelul UE, „ceea ce este departe de a ne situa pe primele locuri în clasamentul evazioniştilor fraudatori ai bugetelor naţionale şi ai bugetului UE”.

„În fapt cele 6 miliarde Euro fraudate în România reprezintă 4,3 la sută din totalul TVA fraudat la nivelul UE. Semnificativ este faptul că în ultimii ani se înregistrează o creştere a nivelului de fraudare a TVA în ţări precum Germania, Grecia şi Latvia. Rămânând la nivel naţional, cele 6 miliarde Euro cu care statul este furat reprezintă o sumă enormă pentru noi. Dacă ar fi colectaţi, cei 6 miliarde ar acoperi integral deficitul bugetului pe anul 2020. În lipsa colectării integrale a TVA, statul va trebui să împrumute cei 6 miliarde Euro (29 miliarde Ron la care va plăti dobânzi de cca 4 la sută))”, mai spune Traian Băsescu.

Fostul preşedinte spune că soluţia diminuării fraudării TVA nu o reprezintă „descinderile în haită, televizate, ale ANAF peste vânzătorii de la tarabele de prin iarmaroace sau la micii vânzători de pătrunjel şi ghiocei de la colţul străzii”.

„Soluţia este introducerea sistemelor digitale de supraveghere a activităţilor comerciale şi de plată a TVA. O astfel de operaţiune nu poate costa mai mult de 1 miliard Euro ceea ce este infinit mai puţin decât pierderile actuale ale statului. Cred că Domnul Ministru Câţu poate face acest lucru, cu condiţia să-i «zboare» din minister pe toţi cei care susţin că nu se poate. Şi ca să nu-mi bat capul prea tare aş face o vizită în Regatul Unit să văd cum funcţionează un sistem digitalizat de încasare TVA, după care aş contracta implementarea în România exact cu firma care a făcut implementarea programului pentru insulari. Nu trebuie să fie o licitaţie parazitată de Ghiţă, Socol, Florică, Pescariu şi alţi artişti autohtoni ai licitaţiilor din IT ci va trebui să fie o achiziţie cu negociere directă stabilită prin lege”, susţine Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...