Băsescu:Susţinem fără rezerve iniţiativa de pace dintre Israel şi Palestina a secretarului de stat Kerry

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, înaintea plecării în Israel, că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry în ceea ce priveşte Israelul şi Teritoriile Palestiniene, România fiind una dintre ţările care au susţinut consecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian.
Economica.net - Dum, 19 ian. 2014, 16:03
Băsescu:Susţinem fără rezerve iniţiativa de pace dintre Israel şi Palestina a secretarului de stat Kerry

„Un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry şi din acest punct de vedere vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian, ‘două state în pace şi securitate”, a afirmat Băsescu despre obiectivele vizitei sale în Statul Israel şi Teritoriile Palestiniene.

Şeful statului a vorbit despre instabilitatea din jurul Israelului şi a Teritoriilor Palestiniene, pe acest fond iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry fiind o oportunitate în ceea ce priveşte asigurarea păcii în regiune, ‘o oportunitate care în opinia noastră nu trebuie ratată’.

„Mesajul nostru principal va fi acela că oricând este mai bun un compromis între cele două părţi decât să nu ai siguranţă şi pace pentru propriii tăi cetăţeni’, a subliniat Băsescu.

El a anunţat că în cadrul vizitei oficiale în Israel se va întâlni cu preşedintele Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Knessetului, Yuli-Yoel Edelstein, şi cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman.

Traian Băsescu a mai spus că unul dintre obiectivele vizitei în Israel îl reprezintă cooperarea ştiinţifică, în special transferul de tehnologie israeliană în domeniul medical şi invitarea specialiştilor israelieni să participe la proiectul laserului de la Măgurele.

‘Un interes aparte îl reprezintă cooperarea în domeniul antiterorist, motiv pentru care şi o delegaţie a SRI-ului se va afla în delegaţia mea, cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare şi cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere. Nu în ultimul rând, cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri sunt alte obiective ale discuţiilor cu demnitarii şi instituţiile din Israel’, a precizat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte discuţiile cu preşedintele Mahmoud Abbas, şeful statului a arătat că va continua consolidarea asistenţei pe care România o oferă autorităţilor palestiniene, atât în pregătirea diplomaţilor, politică externă, cât şi în pregătirea specialiştilor – România oferă, începând cu 2014, 30 de burse anual pentru tineri palestinieni care să se pregătească în universităţile româneşti.

‘Nu în ultimul rând, continuarea asistenţei pentru construcţie instituţională, dar şi asistenţa umanitară pe care România o asigură Palestinei – în perioada 2012-2013 asistenţa României a fost în valoare de 400.000 de euro, pentru anul 2014 avem pregătită o asistenţă de 100.000 de dolari pentru autoritatea palestiniană. Cu preşedintele Abbas voi discuta şi problema umanitară a celor peste 600.000 de palestinieni care se află pe teritoriul Siriei – după cum ştiţi, România a participat la asistenţa umanitară pentru cetăţenii sirieni’, a afirmat Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...