1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

UPDATE Bayer cumpără Monsanto pentru 66 miliarde de dolari

Grupul german Bayer va cumpăra concurentul american Monsanto într-o tranzacţie estimată la 66 de miliarde de dolari, incluzând şi datoriile companiei preluate.

14 sep, 2016 | ECONOMICA.net
(update 14 sep, 2016 14:37) Tranzacţia a fost confirmată oficial
Bayer a confirmat oficial că va cumpăra Monsanto pentru 128 de dolari pe acţiune, adică 66 de miliarde de dolari, sumă care include şi datoriile companiei preluate. Companiile au confirmat şi clauza de 2 miliarde de dolari care acoperă eventualitatea în care diferitele autorităţi antitrust implicate nu îşi vor da acceptul. Finanţarea tranzacţiei va fi asigurată în principal prin împrumuturi, dar şi prin emisiuni de obligaţiuni convertibile şi titluri în valoare totală de 19 miliarde de dolari.

Bayer devine astfel cel mai mare producător de seminţe şi pesticide agricole la nivel global, pe lângă afacerile separate ale grupului în industria chimică şi pe piaţa medicamentelor, unde comercializează inclusiv aspirină. Monsanto se numără şi printre principalii promotori ai folosirii organismelor modificate genetic în alimentaţie.

Semnarea acordului a fost transmisă pe surse de presa internaţională şi apare, printre altele, pe paginile Reuters, Bloomberg şi BBC.

Valoarea tranzacţiei ar fi de 66 miliarde de dolari, inclusiv datoriile de 9,3 miliarde de dolari ale Monsanto. Negocierile dintre cele două companii au apărut prima dată în presă în prima parte a anului, în martie.

Tranzacţia include o clauză de 2 miliarde de dolari pentru cazul în care fuziunea va fi denunţată din cauza opoziţiei autorităţilor pentru concurenţă. În urma preluării Monsanto, Bayer va controla peste 25% din piaţa mondială de seminţe şi pesticide agricole.

Ar fi cea mai mare preluare efectuată vreodată de o companie germană şi cea mai mare tranzacţie cash realizată la nivel mondial.

Piaţa seminţelor şi pesticidelor agricole traversează o perioadă de consolidare, sub presiunea scăderii preţurilor şi rolului tot mai mare jucat de reţelele globale de distribuţie, puternic eficientizate, în asigurarea profitabilităţii.

China National Chemical Corp. a încheiat în luna februarie a acestui an un acord pentru preluarea grupului elveţian Syngenta, iar companiile americane DuPont şi Dow Chemical vor să fuzioneze.

Grupul Bayer este cunoscut publicului larg mai ales datorită diviziei de farmaceutice, având în portofoliu mărci precum Aspirin, Bepanthen/Bepanthol, Claritin, Redoxon sau Supradyn.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO