Baza de la Deveselu va fi operaţională din toamna acestui an

Lucrările de la Deveselu sunt în grafic şi baza militară va fi operaţională în toamna acestui an, potrivit ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, care a efectuat marţi o vizită în baza militară din comuna din judeţul Olt.
Economica.net - mar, 12 mai 2015, 12:47
Baza de la Deveselu va fi operaţională din toamna acestui an

Ministrul a precizat că lucrările vizează reamenajarea şi modernizarea unor pavilioane, realizarea elementelor de comandă şi control, a reţelelor de utilităţi şi a aleilor de acces către subunitatea militară românească.

‘Lucrările sunt în grafic. Sigur, sunt lucrări care se referă în primul rând la reamenajarea şi modernizarea pavilioanelor, realizarea elementelor de comandă şi control, reţele de apă, canalizare şi termoficare şi alte lucrări de amenajare, respectiv a aleilor de acces atât către site, cât şi spre baza românească, subunitate care va asigura protecţia bazei de la Deveselu’, a declarat ministrul.

Mircea Duşa a anunţat, totodată, că până în luna septembrie MApN va cheltui 47 milioane de lei şi că deja au fost efectuate lucrări de 30 milioane lei.

‘MApN, în primă etapă până în septembrie, a planificat să cheltuiască 47 milioane lei din bugetul propriu. Din aceşti bani a fost cheltuită deja suma de 30 milioane lei, urmează să realizăm lucrările pe care le avem planificate în această perioadă’, a declarat Duşa.

Ministrul Apărării a arătat, de asemenea, că locuitorii comunei Deveselu au avut beneficii în urma deciziei de amplasare a scutului antirachetă în baza militară din localitate, deoarece au fost făcute investiţii importante în infrastructura socială şi de utilităţi a comunei.

‘A beneficiat şi comuna Deveselu. Au fost realizate reţele de apă, de canalizare, staţia de epurare, 80% din drumuri au fost asfaltate şi iată că partenerii noştri din SUA au făcut în localitate investiţii social-culturale, aşa cum este grădiniţa ce urmează a fi dată în folosinţă în perioada următoare şi investiţia făcută la şcoală, aceea de modernizare a întregii clădiri prin lucrări de reabilitare, începând de la şarpantă şi continuând cu amenajarea spaţiilor interioare, modernizarea instalaţiilor sanitare, a instalaţiilor de încălzire. Cred că locuitorii din Deveselu sunt mulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Deveselu în ultimii doi-trei ani’, a mai spus ministrul Duşa.

Acesta a menţionat că în viitor în localitatea Deveselu va fi introdusă reţea de alimentare cu gaze.

Primarul localităţii, Ion Aliman, a subliniat că în ultimii trei ani viaţa comunităţii s-a schimbat în bine.

La 3 mai 2011, preşedintele României a anunţat public decizia CSAT privind aprobarea amplasării la Unitatea militară Deveselu, în judeţul Olt, a componentelor din România ale sistemului de apărare antirachetă. La 6 iunie 2011, Acordul a fost parafat de cei doi negociatori-şefi, Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, la Washington. La 13 septembrie 2011, ministrul Afacerilor Externe al României şi secretarul de stat al SUA au semnat, la Washington, Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice.

Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/ 2011, care a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011.

La 28 octombrie 2013 au început lucrările principale de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu, iar la 29 iulie 2014 a fost finalizat cadrul de implementare a Acordului (14 Aranjamente de Implementare/amendamente la Aranjamentele de Implementare).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului peste calea ferată, cu închidere totală a circulației feroviare, a......
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...