Bazilica şi mănăstirea Maria Radna din Arad: un loc de pelerinaj important pentru Europa, restaurat prin Regio

Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 04:15
Bazilica şi mănăstirea Maria Radna din Arad: un loc de pelerinaj important pentru Europa, restaurat prin Regio

„Maica Harurilor” – bazilica Maria Radna din Lipova, judeţul Arad, trece printr-un proces complex de restaurare. Începând cu primăvara anului 2015, după finalizarea proiectului Regio, se estimează că lăcaşul de cult va primi peste 50.000 de vizitatori anual, iar sezonul turistic în zonă se va prelungi de la 6 la 12 luni.

Pentru credincioşii romano-catolici, şi nu numai pentru ei, bazilica Maria Radna este, de peste 300 de ani, un loc de pelerinaj şi rugăciune, unde Sfânta Fecioară Maria este venerată într-un mod cu totul special. Actuala bazilică Maria Radna a fost construită între anii 1756-1767, iar mănăstirea a fost edificată în timp: aripa de vest în anul 1727, aripa de sud în 1743, iar partea care constituie fațada principală între 1823-1824. În 1948, regimul comunist a interzis ordinele şi congregaţiile călugăreşti catolice.

Mănăstirea Maria Radna a fost transformată în cămin pentru bătrâni, în proprietatea şi sub tutela statului. Ultima renovare de amploare, care a vizat doar bazilica, a fost făcută în 1971, când s-au refăcut tencuielile exterioare şi s-au reabilitat picturile din interiorul bisericii, inclusiv fresca de pe tavan.

Restaurarea istoriei

Proiectul Regio, început în primăvara anului 2012, vizează intervenţii de infrastructură care au ca urmăresc respectarea legislaţiei române în domeniul patrimoniului şi a principiilor Chartei de la Veneţia privind monumentele istorice.

Măsurile de consolidare şi renovare care vor permite utilizarea durabilă a clădirii vizează consolidarea prin măsuri reversibile a supraînălțărilor din beton ale turnurilor, realizate în 1911; întărirea fundaţiilor; înlocuirea elementelor deteriorate ale şarpantei; consolidarea bolţilor fisurate şi reparaţia planşeelor deteriorate; schimbarea învelitorii şi a sistemului de evacuare a apei pluviale la turnuri şi mănăstire; completarea zidăriei desprinse sau lipsă; consolidarea structurilor fisurate; combaterea igrasiei (inclusiv prin măsuri de nivelare a terenului şi crearea unui sistem de ghidare a apelor pluviale); renovarea faţadelor.

Pentru valorizarea caracterului istoric, ferestrele şi uşile originale vor fi restaurate prin metode specifice monumentelor, vor fi demolate anexele fără valoare istorică şi vor fi refăcute finisajele nepotrivite, astfel încât atmosfera barocă să fie cât mai fidel reconstituită.

Pentru punerea în valoare a ansamblului şi includerea în circuitul turistic sunt prevăzute şi alte intervenţii: crearea de funcţiuni noi pentru spaţiile renovate cu destinaţia de muzeu, spaţii multifuncţionale pentru evenimente și un info-centru turistic, sisteme de iluminat arhitectural, amenajarea scărilor şi drumurilor de acces, amenajări peisagistice; amplasarea unor bănci şi a unor coşuri de gunoi, amenajarea unor locuri de parcare, echipamente speciale pentru persoane cu mobilitate redusă, sistem de detectare a fumului şi avertizare de incendiu, precum şi sistem anti-efracţie, sistem de supraveghere video şi sistem voce și date, toalete (inclusiv adaptate pentru persoane cu mobilitate redusă), îmbunătăţirea accesului spre monumentul istoric şi oferirea de informaţii relevante despre întreaga zonă, prin ghiduri şi panouri.

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi locuitorii din Lipova, turiştii români şi cei din regiunea transfrontalieră cu Ungaria si Serbia, alţi turişti străini, agenţiile de turism locale și regionale și toţi cei implicaţi în industria turistică din regiune, ca urmare a diversificării ofertei locale şi a prelungirii sejururilor.

 

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China, transmite dpa....
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, ...
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...