Bazilica şi mănăstirea Maria Radna din Arad: un loc de pelerinaj important pentru Europa, restaurat prin Regio

Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 04:15
Bazilica şi mănăstirea Maria Radna din Arad: un loc de pelerinaj important pentru Europa, restaurat prin Regio

„Maica Harurilor” – bazilica Maria Radna din Lipova, judeţul Arad, trece printr-un proces complex de restaurare. Începând cu primăvara anului 2015, după finalizarea proiectului Regio, se estimează că lăcaşul de cult va primi peste 50.000 de vizitatori anual, iar sezonul turistic în zonă se va prelungi de la 6 la 12 luni.

Pentru credincioşii romano-catolici, şi nu numai pentru ei, bazilica Maria Radna este, de peste 300 de ani, un loc de pelerinaj şi rugăciune, unde Sfânta Fecioară Maria este venerată într-un mod cu totul special. Actuala bazilică Maria Radna a fost construită între anii 1756-1767, iar mănăstirea a fost edificată în timp: aripa de vest în anul 1727, aripa de sud în 1743, iar partea care constituie fațada principală între 1823-1824. În 1948, regimul comunist a interzis ordinele şi congregaţiile călugăreşti catolice.

Mănăstirea Maria Radna a fost transformată în cămin pentru bătrâni, în proprietatea şi sub tutela statului. Ultima renovare de amploare, care a vizat doar bazilica, a fost făcută în 1971, când s-au refăcut tencuielile exterioare şi s-au reabilitat picturile din interiorul bisericii, inclusiv fresca de pe tavan.

Restaurarea istoriei

Proiectul Regio, început în primăvara anului 2012, vizează intervenţii de infrastructură care au ca urmăresc respectarea legislaţiei române în domeniul patrimoniului şi a principiilor Chartei de la Veneţia privind monumentele istorice.

Măsurile de consolidare şi renovare care vor permite utilizarea durabilă a clădirii vizează consolidarea prin măsuri reversibile a supraînălțărilor din beton ale turnurilor, realizate în 1911; întărirea fundaţiilor; înlocuirea elementelor deteriorate ale şarpantei; consolidarea bolţilor fisurate şi reparaţia planşeelor deteriorate; schimbarea învelitorii şi a sistemului de evacuare a apei pluviale la turnuri şi mănăstire; completarea zidăriei desprinse sau lipsă; consolidarea structurilor fisurate; combaterea igrasiei (inclusiv prin măsuri de nivelare a terenului şi crearea unui sistem de ghidare a apelor pluviale); renovarea faţadelor.

Pentru valorizarea caracterului istoric, ferestrele şi uşile originale vor fi restaurate prin metode specifice monumentelor, vor fi demolate anexele fără valoare istorică şi vor fi refăcute finisajele nepotrivite, astfel încât atmosfera barocă să fie cât mai fidel reconstituită.

Pentru punerea în valoare a ansamblului şi includerea în circuitul turistic sunt prevăzute şi alte intervenţii: crearea de funcţiuni noi pentru spaţiile renovate cu destinaţia de muzeu, spaţii multifuncţionale pentru evenimente și un info-centru turistic, sisteme de iluminat arhitectural, amenajarea scărilor şi drumurilor de acces, amenajări peisagistice; amplasarea unor bănci şi a unor coşuri de gunoi, amenajarea unor locuri de parcare, echipamente speciale pentru persoane cu mobilitate redusă, sistem de detectare a fumului şi avertizare de incendiu, precum şi sistem anti-efracţie, sistem de supraveghere video şi sistem voce și date, toalete (inclusiv adaptate pentru persoane cu mobilitate redusă), îmbunătăţirea accesului spre monumentul istoric şi oferirea de informaţii relevante despre întreaga zonă, prin ghiduri şi panouri.

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi locuitorii din Lipova, turiştii români şi cei din regiunea transfrontalieră cu Ungaria si Serbia, alţi turişti străini, agenţiile de turism locale și regionale și toţi cei implicaţi în industria turistică din regiune, ca urmare a diversificării ofertei locale şi a prelungirii sejururilor.

 

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...