BCE a înregistrat în 2012 un excedent de 2,16 miliarde euro, în urcare cu 14%

Banca Centrală Europeană (BCE) a înregistrat anul trecut un excedent de 2,16 miliarde euro, în urcare cu 14% de la 1,89 miliarde euro în 2011, peste jumătate din sumă fiind transferată în contul provizionului de risc, în timp ce banii rămâşi au fost repartizaţi între băncile naţionale din zona euro.
Economica.net - joi, 21 feb. 2013, 17:32
BCE a înregistrat în 2012 un excedent de 2,16 miliarde euro, în urcare cu 14%

La finalul anului, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât să transfere suma de 1,16 miliarde euro din excedentul înregistrat în contul provizionului de risc, al cărui sold a ajuns astfel la 7,52 miliarde euro.

„Scopul provizionului de risc este acoperirea riscului valutar, de dobândă, de credit şi a celui asociat fluctuaţiilor preţului aurului, care sunt monitorizate în mod constant. Volumul şi necesitatea de a menţine acest provizion fac obiectul unei revizuiri anuale”, se arată într-un comunicat transmis joi de BCE, care prezintă raportul financiar pentru anul trecut.

În urma suplimentării provizionului de risc, profitul net al BCE pentru anul trecut s-a cifrat la 998 milioane euro, în urcare cu 37% faţă de anul 2011.

Consiliul guvernatorilor a hotărât repartizarea profitului către băncile naţionale din zona euro în două tranşe, la 31 ianuarie şi 25 februarie.

Veniturile nete din dobânzi obţinute de BCE au totalizat 2,28 miliarde euro anul trecut, faţă de 1,99 miliarde euro în 2011. Suma include venituri de 633 milioane euro din dobânzi aferente BCE din totalul bancnotelor euro aflate în circulaţie, faţă de 856 milioane euro în 2011, la care se adaugă încasări de 1,1 miliarde euro obţinute din dobânzile aferente obligaţiunilor de stat achiziţionate în cadrul programului anticriză, faţă de un miliard de euro în anul anterior.

BCE a înregistrat încasări de 555 milioane euro aferente deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale emise de Grecia, faţă de 654 milioane euro în 2011.

BCE a virat 307 milioane euro către băncile naţionale din zona euro în contul creanţelor acestora asupra activelor externe de rezervă transferate la BCE, faţă de 434 de milioane euro în anul 2011. Totodată, veniturile din dobânzi aferente activelor externe de rezervă au însumat 229 de milioane euro, faţă de 290 de milioane euro în 2011.

Câştigurile realizate din operaţiuni financiare s-au cifrat la 319 milioane euro, faţă de 472 milioane euro în 2011.

Cheltuielile cu personalul au crescut uşor în 2012, de la 216 milioane euro la 219 milioane euro, în timp ce alte cheltuieli administrative, precum chirii, servicii specializate şi alte bunuri şi servicii, au avansat de la 226 milioane euro la 242 milioane euro.

Poziţia „imobilizări în curs”, care conţine şi costurile legate de construirea noului sediu al BCE, a consemnat o creştere de 191 milioane euro, la 530 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...