BCE a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, a patra majorare consecutivă a costului creditului, în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna o inflaţie record din zona euro, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 15 dec. 2022, 15:53
BCE a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază

„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE şi, pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să le majoreze”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,50%, 2,75% şi, respectiv, 2,00% începând cu data de 21 decembrie 2022.

Decizia de joi privind majorarea costului creditului cu 50 de puncte de bază reprezintă o încetinire a ritmului de majorare a dobânzilor, după mai multe majorări cu câte 75 de puncte de bază, şi vine după o decizie similară adoptată miercuri de Rezerva Federală americană.

O estimare preliminară a Eurostat arată că inflaţia în zona euro s-a situat la 10% în luna noiembrie, nivel uşor inferior celui de 10,6% înregistrat în octombrie. Scăderea a fost generată, în principal, de dinamica mai redusă a preţurilor produselor energetice.

Potrivit gardienilor euro, dinamica preţurilor alimentelor şi presiunile inflaţioniste la nivelul inflaţiei de bază din întreaga economie s-au intensificat şi vor persista o perioadă. „Având în vedere gradul excepţional de incertitudine, experţii Eurosistemului şi-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecţiile privind inflaţia. Aceştia consideră, în prezent, că rata medie a inflaţiei va ajunge la 8,4% în anul 2022 şi se va reduce la 6,3% în 2023, anticipându-se o scădere pronunţată a inflaţiei pe parcursul anului. Conform proiecţiilor, inflaţia se va situa, în medie, la 3,4% în anul 2024 şi la 2,3% în anul 2025. Se estimează că inflaţia exclusiv produse energetice şi alimente va fi, în medie, de 3,9% în 2022 şi se va majora la 4,2% în 2023, urmând să se reducă la 2,8% în 2024 şi 2,4% în 2025”, se precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor avertizează că economia zonei euro poate înregistra o contracţie în trimestrul actual şi în trimestrul următor, pe seama crizei energetice, a gradului ridicat de incertitudine, a temperării activităţii economice mondiale şi a condiţiilor de finanţare mai restrictive. „Potrivit celor mai recente proiecţii ale experţilor Eurosistemului, o recesiune ar fi relativ de scurtă durată şi superficială. Cu toate acestea, se anticipează o creştere economică modestă anul viitor, aceasta fiind revizuită semnificativ în sens descendent comparativ cu proiecţiile anterioare. Pe termen mai lung, se proiectează o redresare a creşterii economice, pe fondul disipării influenţelor nefavorabile actuale. În ansamblu, proiecţiile experţilor Eurosistemului estimează, în prezent, o creştere economică de 3,4% în 2022, de 0,5% în 2023, de 1,9% în 2024 şi de 1,8% în 2025”, se precizează în comunicatul BCE.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...