BCE a majorat finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, dând naştere la speranţe că băncile greceşti vor putea să se redeschidă după mai mult de două săptămâni de vacanţă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 14:07
BCE a majorat finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a confirmat că BCE va majora finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână. Decizia BCE vine după ce Parlamentul grec a votat în favoarea unui pachet de măsuri de austeritate, deschizând calea pentru un nou program de asistenţă.

‘Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost concepută să fie nelimitată şi fără condiţii’, a spus Mario Draghi, adăugând că expunerea totală pe Grecia a Eurosistemului şi a băncilor centrale a crescut până la 130 de miliarde de euro.

Preşedintele BCE a mai spus că este greu de prezis când vor fi eliminate restricţiile asupra mişcărilor de capital impuse de Guvernul grec la data de 29 iunie, dar a subliniat că este important să fie evitată o panică în rândul deponenţilor băncilor.

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a subliniat că BCE ‘continuă să acţioneze pe baza principiului că Grecia va rămâne în zona euro’. În conformitate cu acest principiu, BCE a decis să majoreze finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână. Creşterea de 900 de milioane de euro corespunde cu ceea ce a cerut Banca centrală a Greciei, a precizat Mario Draghi.

Potrivit preşedintelui BCE, acordul de principiu convenit la începutul săptămânii, cu privire la cel de al treilea plan de ajutor pentru Grecia, precum şi votul din Parlamentul grec în favoarea unui pachet de măsuri de austeritate, permit o nouă majorare a plafonului ELA.’Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost concepută să fie nelimitată şi fără condiţii’, a spus Mario Draghi.

De asemenea, Draghi a calificat drept ‘nejustificate şi complet nefondate’ criticile potrivit cărora BCE a pus sub presiune băncile greceşti şi a provocat o panică bancară. ‘ELA a fost majorată de la zero la 90 de miliarde de euro de la debutul crizei greceşti’. iar în prezent expunerea totală pe Grecia a Eurosistemului şi a băncilor centrale a crescut până la 130 de miliarde de euro, a subliniat Draghi. 

Băncile greceşti, care au fost închise în ultimele două săptămâni, depind de fondurile oferite de Banca centrală cu aprobarea BCE pentru a putea rămâne pe linia de plutire, pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni. Până acum BCE a menţinut plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti la 89 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...