Minim istoric: BCE a redus dobânda de referinţă la 0,05%

Rata dobânzii la care Banca Centrală Europeană (BCE) întreprinde operaţiuni de refinanţare a fost redusă la 0,05%, potrivit unui comunicat al băncii.
Economica.net - joi, 04 sept. 2014, 12:08
Minim istoric: BCE a redus dobânda de referinţă la 0,05%

De asemenea, consiliul guvernatorilor BCE a decis joi să reducă şi mai mult rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ până la minus 0,20%, de la minus 0,10% anterior, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti mai mult pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin. În sfârşit, BCE a decis joi să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală până la 0,30% (de la 0,40% anterior).

Decizia BCE de a reduce şi mai mult costul creditului vine după ce în al doilea trimestru al acestui an economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA şi Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Începând din luna iunie această dobândă la care băncile se refinanţează de la BCE a fost redusă la 0,15% de la 0,25% anterior.

Deciziile anunţate de BCE au condus la scăderea monedei euro până la 1,3049 dolari, de la 1,3129 dolari anterior. Instituţia de la Frankfurt i-a luat prin suprindere pe analişti, care se aşteptau ca BCE să menţină nemodificate dobânzile pentru a vedea efectele economice ale pachetului de măsuri adoptat în luna iunie.

Atenţia analiştilor se va îndrepta acum spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT, pentru explicaţii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.

Observatorii se aşteaptă şi ca Mario Draghi să clarifice planurile BCE de a cumpăra obligaţiuni garantate cu active (ABS) pentru a relaxa condiţiile de creditare.

La o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale, organizată la Jackson Hole (SUA), în urmă cu zece zile, Draghi s-a declarat îngrijorat de scăderea semnificativă a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, adăugând că BCE este gata să-şi ajusteze şi mai mult politica monetară prin utilizarea tuturor mijloacelor disponibile. Observatorii au interpretat aceste declaraţii ca un semnal că BCE este gata să lanseze un program masiv de achiziţionare de active (denumit Quantitative Easing sau QE), similar celui derulat în SUA de Rezerva Federală.

De asemenea, analiştii se aşteaptă ca Mario Draghi să anunţe că BCE şi-a redus estimările de creştere şi inflaţie pentru zona euro.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA şi Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...