Minim istoric: BCE a redus dobânda de referinţă la 0,05%

Rata dobânzii la care Banca Centrală Europeană (BCE) întreprinde operaţiuni de refinanţare a fost redusă la 0,05%, potrivit unui comunicat al băncii.
Economica.net - joi, 04 sept. 2014, 12:08
Minim istoric: BCE a redus dobânda de referinţă la 0,05%

De asemenea, consiliul guvernatorilor BCE a decis joi să reducă şi mai mult rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ până la minus 0,20%, de la minus 0,10% anterior, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti mai mult pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin. În sfârşit, BCE a decis joi să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală până la 0,30% (de la 0,40% anterior).

Decizia BCE de a reduce şi mai mult costul creditului vine după ce în al doilea trimestru al acestui an economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA şi Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Începând din luna iunie această dobândă la care băncile se refinanţează de la BCE a fost redusă la 0,15% de la 0,25% anterior.

Deciziile anunţate de BCE au condus la scăderea monedei euro până la 1,3049 dolari, de la 1,3129 dolari anterior. Instituţia de la Frankfurt i-a luat prin suprindere pe analişti, care se aşteptau ca BCE să menţină nemodificate dobânzile pentru a vedea efectele economice ale pachetului de măsuri adoptat în luna iunie.

Atenţia analiştilor se va îndrepta acum spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT, pentru explicaţii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.

Observatorii se aşteaptă şi ca Mario Draghi să clarifice planurile BCE de a cumpăra obligaţiuni garantate cu active (ABS) pentru a relaxa condiţiile de creditare.

La o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale, organizată la Jackson Hole (SUA), în urmă cu zece zile, Draghi s-a declarat îngrijorat de scăderea semnificativă a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, adăugând că BCE este gata să-şi ajusteze şi mai mult politica monetară prin utilizarea tuturor mijloacelor disponibile. Observatorii au interpretat aceste declaraţii ca un semnal că BCE este gata să lanseze un program masiv de achiziţionare de active (denumit Quantitative Easing sau QE), similar celui derulat în SUA de Rezerva Federală.

De asemenea, analiştii se aşteaptă ca Mario Draghi să anunţe că BCE şi-a redus estimările de creştere şi inflaţie pentru zona euro.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA şi Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Mitsubishi Fuso și Hino Motors, părți ale grupurilor Daimler și Toyota, se unesc într-un holding
Mitsubishi Fuso și Hino Motors, părți ale grupurilor Daimler și Toyota, se unesc într-un holding
Daimler Truck și Toyota Motor Corp. au decis să unească destinele diviziilor de camioane Mitsubishi Fuso și Hino Motors Ltd. Astăzi a fost semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU)....
Exim Banca Românească finanțează Abatorul Periș cu 48 de milioane de lei
Exim Banca Românească finanțează Abatorul Periș cu 48 de milioane de lei
Exim Banca Românească a acordat un credit pentru capital de lucru în valoare de 48 de milioane de lei companiei Abatorul ...
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care ...
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ...
Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația ...