BCE ar putea cumpăra titluri de stat spaniole

Amploarea presiunilor pieţelor financiare asupra Spaniei nu este justificată, având în vedere reformele asumate de guvern, iar Banca Centrală Europeană (BCE) are încă opţiunea programului de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale, a declarat Benoit Coeure, membru în consiliul director al BCE.
Economica.net - mie, 11 apr. 2012, 12:41
BCE ar putea cumpăra titluri de stat spaniole

Înainte de a fi numit în conducerea BCE, Coeure a ocupat postul de economist-şef în Ministerul Finanţelor din Franţa.

Pieţele financiare urmăresc cu atenţie orice semn că o revenire a randamentelor obligaţiunilor Spaniei peste 6% ar determina o schimbare a retoricii BCE, după ce liderii instituţiei au subliniat în ultimele săptămâni că rezolvarea crizei depinde acum de guverne şi nu de bancă, potrivit Reuters.

Coeure, responsabil în conducerea BCE de operaţiunile pe pieţele financiare, a afirmat că banca dispune încă de programul prin care poate face achiziţii de obligaţiuni ale statelor din zona euro, în caz că situaţia va face necesară o astfel de intervenţie.

„Va interveni BCE? Avem un program pentru intervenţie, care nu a fost folosit recent, dar care există”, a spus Coeure într-o conferinţă de presă la Paris.

Orice reactivare a progrmului de achiziţii de obligaţiuni ar întâmpina însă rezistenţa Bundesbank şi a altor bănci centrale din statele euro cu economii stabile.

Un alt membru în consiliul director al BCE, germanul Joerg Asmussen, a declarat, într-un interviu pentru publicaţia Il Mondo, că guvernele trebuie să acţioneze acum şi nu banca centrală.

„BCE şi-a făcut treaba. Mingea este acum în terenul guvenelor”, a spus el.

BCE a lăsat programul de achiziţie de obligaţiuni nefolosit săptămâna trecută pentru a şaptea oară în ultimele opt săptămâni.

Coeure a notat că încrederea pieţelor, crucială pentru calmarea crizei din zona euro, nu este foarte sigură.

„Vedem semne tot mai putenrice de normalizare pe un grup întreg de segmente de piaţă, dar situaţia din ultimele zile arată că normalizarea rămâne fragilă”, a afirmat el.

Referitor la Spania, confruntată cu o creştere puternică a randmentelor în contextul temerilor privind capacitatea guvernului de a controla deficitul bugetar, Coeure a declarat: „Există voinţă politică, ceea ce mă face să cred că ce se întâmplă în prezent pe pieţele financiare nu reflectă fundamentele situaţiei. Nu există niciun motiv pentru ca situaţia din Spania să nu se normalizeze”.

La Berlin, Ministerul de Finanţe şi-a exprimat într-un comunicat regretul că „eforturile uriaşe” ale Spaniei vizând reforma economiei nu sunt recunoscute de pieţele financiare. Un purtător de cuvânt al guvernului frncez a declarat că temerile privind economia Spaniei sunt exagerate.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...