BCE ar putea majora dobânda de politică monetară spre finalul acestui an

Klaas Knot, guvernatorul Băncii centrale a Olandei şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene se aşteaptă ca BCE să majoreze dobânda de politică monetară în trimestrul patru al acestui an.
AGERPRES - Dum, 06 feb. 2022, 17:19
BCE ar putea majora dobânda de politică monetară spre finalul acestui an

Într-un interviu acordat unui post de televiziune, Knot, renumit pentru poziţia sa privind necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control, a spus că susţine diminuarea cât mai rapid posibil a programului de achiziţionare de active.

„Personal, mă aştept ca prima majorare de dobândă să aibă loc undeva în trimestrul patru al acestui an… În mod normal am creşte dobânda cu un sfert de punct. Nu văd motive pentru care am adopta o măsură diferită”, a spus Klaas Knot, care a adăugat că o a doua majorare a costului creditului ar putea urma la începutul lui 2023.

Conform Reuters, comentariile lui Klaas Knot vin la câteva zile după ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a evocat posibilitatea majorării dobânzii de bază în 2022, dar a adăugat că o astfel de decizie este „puţin probabilă”.

În timp ce alte bănci centrale importante, precum Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, se pregătesc că înăsprească politica monetară, BCE a decis, joi, să menţină dobânzile şi strategia nemodificate.

La fel ca la reuniunea din luna decembrie 2021, Consiliul guvernatorilor BCE a decis, joi, că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25%, respectiv minus 0,50%. De asemenea, acelaşi Consiliu a hotărât că va continua să ofere stimulente prin efectuarea de achiziţii nete de active în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP).

Cu toate acestea, pieţele de obligaţiuni mizează, încă de pe acum, pe faptul că „gardienii” euro vor majora costul creditului cu aproximativ 40 de puncte de bază până la finalul anului.

„Primele două majorări de dobândă vor urma foarte rapid una după alta, astfel încât să ne scoată din teritoriul negativ”, a apreciat Klaas Knot. „După aceea, dacă nu vom vedea o spirală de tip salarii-preţuri şi dacă estimările inflaţioniste vor rămâne ancorate în jurul ţintei noastre de 2%, nu văd motive pentru care ar trebui să majorăm dobânzile semnificativ şi rapid”, a adăugat oficialul.

Înainte de a majora dobânda de politică monetară, BCE trebuie să pună capăt programelor sale de achiziţionare de active, care conform calendarului actual urmează să se reducă treptat până la 20 de miliarde de euro în fiecare lună din trimestrul patru. „Consiliul guvernatorilor anticipează încetarea achiziţiilor nete puţin înainte de a iniţia majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE”, a anunţat, joi, BCE în comunicatul publicat la finalul reuniunii de politică monetară.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...