BCE ar putea reduce azi dobânda la euro. Ce va face Isărescu

BCE ar putea reduce azi dobânda-cheie, până la minimul istoric de 0,5%, pentru a stimula economia. BNR va menţine, cel mai probabil, dobânda de politică monetară la 5,25%, pentru a noua lună consecutiv.
Economica.net - joi, 02 mai 2013, 08:57
BCE ar putea reduce azi dobânda la euro. Ce va face Isărescu

Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce, cel mai probabil, rata dobânzii de referinţă la minimul istoric de 0,5%, în şedinţa de politică monetară, programată pentru azi, pe fondul unor noi măsuri de relaxare, cerute de situaţia economică din regiune, apreciază analiştii Admiral Markets.

„Dobânda la depozitele în euro ar putea fi negativă începând de joi. Banca Centrală Europeană va reduce cel mai probabil rata dobânzii de referinţă la minimul istoric de 0,5% în şedinţa de politică monetară, programată pentru joi, 2 mai, situaţia economică din regiune necesitând noi măsuri de relaxare. Peste 60% dintre analiştii intervievaţi consideră că riscul ca economia să scadă s-a materializat şi noi măsuri vor fi implementate chiar din această lună. În ultimul trimestru al anului trecut s-a înregistrat cea mai mare rată de scădere a salariilor de la înfiinţarea Uniunii Europene”, arată studiul realizat de Admiral Markets, citat de Agerpres.

Preşedintele BCE nu a redus doar rata dobânzii de refinanţare de la 1% la 0,75%, imediat după ce a fost instalat în funcţie, ci şi rata la depozite până la zero sau ceea ce primesc băncile pentru banii menţinuţi la Banca Centrală.

Datele economice din ultima perioadă au fost negative pentru euro, însă moneda europeană a beneficiat de slăbiciunea dolarului şi a yenului, Rezerva Federală şi Banca Japoniei derulând operaţiuni masive de devalorizare

O reducere a dobânzii de referinţă ar afecta euro, însă efectul ar fi limitat, decizia fiind în mare parte inclusă în preţ, astfel paritatea euro-dolar se va menţine, cel mai probabil, în zona 1,30.

Dacă BCE trece la dobânzi negative, decizia ar şoca investitorii şi speculatorii, iar moneda europeană s-ar prăbuşi imediat în piaţa Forex, iar până la finalul anului ar putea atinge pragul 1,20 faţă de dolar, consideră Cristian Cochinţu, specialistul în piaţa valutară al companiei Admiral Markets.

Pe de altă parte, şi Banca Naţională a României va avea azi şedinţă de politică monetară, dar, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg, banca centrală nu va opera o tăiere a dobânzii-cheie, situată acum la 5,25%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Toţi cei 19 analişti chestionaţi de Bloomberg au spus că şi azi, pentru a noua oară, BNR va menţine dobanda cheie, dată fiind preocuparea băncii centrale de a readuce inflaţia cât mai aproape de intevalul ţintit.

ING consideră că BCE nu va reduce rata cheie astăzi, ci va sugera o asemenea relaxare în şedinţa din luna viitoare – aşteptările pieţei sugerează că o asemenea decizie ar putea pune presiune de depreciere asupra leului. În privinţa BNR, cei de la ING consideră că cea mai probabilă decizie este menţinerea ratei de politică monetară de 5,25%.

„Punctăm totuşi că o scădere nu ar trebui exclusă dată fiind oportunitatea rară oferită de climatul favorabil din pieţele financiare şi tendinţa recentă a politici monetare. În mod mai puţin obişnuit, credem că o reducere a ratei cheie ar favoriza leul, accentuând potenţialul titlurilor de stat ce au fost determinantul evoluţiei favorabile ale monedei naţionale din ultimele luni”, adaugă cei de la ING.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...