BCE avertizează asupra riscului exploziei bulei imobiliare

Piaţa imobiliară din zona euro se încinge, sporind şansele unei corecţii atât pe segmentul rezidenţial cât şi pe cel comercial, se arată în raportul de stabilitate financiară al Băncii Centrale Europene, publicat miercuri, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 17 nov. 2021, 14:34
BCE avertizează asupra riscului exploziei bulei imobiliare

În timp ce familiile şi-au majorat economiile în timpul pandemiei, şi pe fondul extinderii lucrului la domiciliu, cererea pentru proprietăţi imobiliare este în creştere, ducând la un avans al preţului locuinţelor de peste 7%, cel mai rapid ritm din 2005.

„Riscurile corecţiei preţurilor pe termen mediu au sporit substanţial, pe fondul creşterii estimărilor privind supraevaluarea preţului locuinţelor”, avertizează BCE.

Construcţiile nu ţin pasul cu cererea, iar piaţa rezidenţială s-a încins, în special în ţări ca Germania, Franţa şi Olanda.

„În pofida redresării construcţiilor de locuinţe, deficitul de forţă de muncă, perturbările din lanţurile globale de aprovizionare şi majorarea preţurilor produselor afectează capacitatea sectorului construcţiilor de a extinde furnizarea de locuinţe, ceea ce pune presiune asupra preţurilor”, se arată în raport.

Deşi piaţa imobiliară comercială se redresează acum, perspectivele sunt reduse pentru proprietăţile comerciale de o calitate mai scăzută, deoarece lucrul la domiciliu, temerile privind sănătatea şi goana după proprietăţi ecologice canalizează cererea spre segmentul de vârf pe piaţa imobiliară comercială, apreciază BCE.

Într-o notă optimistă, BCE susţine că riscul creşterii falimentelor pe segmentul corporate, o temere majoră în urmă cu un an, s-a atenuat, chiar dacă unele dintre măsurile guvernamentale de sprijin au fost retrase.

„În medie, falimentele companiilor sunt la un nivel mai redus decât în cele mai optimiste prognoze anterioare, în timp ce numărul de insolvenţe rămâne cu aproximativ 15% sub nivelul anterior pandemiei, conform informaţiilor Băncii Centrale Europene.

Potrivit unei recente analize a băncii elveţiene UBS, oraşele München, Frankfurt, Amsterdam, Paris şi Zurich sunt cele mai expuse la riscul unei bule speculative pe piaţa imobiliară. În patru dintre cele 12 metropole europene incluse de UBS în indexul său Global Real Estate Bubble Index, preţurile la locuinţe sunt supraevaluate şi doar în Varşovia, Milano şi Madrid, preţurile sunt la un nivel rezonabil.

Banca Centrală Europeană a recunoscut recent că există bule speculative în unele zone dar susţine că nu există un risc sistemic de supraevaluare în sectorul locuinţelor. De asemenea, BCE a cerut organismelor locale de reglementare să ia măsuri pentru a răspunde acestor bule speculative deoarece politica monetară aplicabilă pentru întreaga zonă euro nu este adecvată pentru a răspunde unor probleme la nivel local.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...