BCE cere băncilor să-şi prezinte planurile în eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Banca Centrală Europeană a cerut principalelor instituţii de creditare din zona euro să prezinte detaliat modul în care se pregătesc de eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), inclusiv cum vor gestiona turbulenţele de pe pieţe şi orice modificări pe care vor trebui să le facă la modelele lor de afaceri, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 15:01
BCE cere băncilor să-şi prezinte planurile în eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

BCE a preluat în mod oficial atribuţiile de supervizor bancar unic în zona euro, prin Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM), care este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 129 de mari grupuri bancare europene.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că solicitările BCE au fost transmise băncilor cu expunere ridicată la Marea Britanie, pentru a se evalua planurile de rezervă pregătite în toate scenariile posibile.

Autoritatea de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene a luat legătura cu instituţiile financiare importante pentru a se asigura că ele au estimat în mod adecvat riscurile şi sunt pregătite pentru toate scenariile posibile, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Marea Britanie este a cincea mare economie mondială şi a doua mare putere economică din UE. Multe bănci europene importante au operaţiuni în Regatul Unit, Londra fiind un centru financiar de primă mărime.

Un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea duce la pierderea a până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul financiar al ţării, în următorii cinci ani, conform unui studiu comandat recent de grupul de lobby financiar TheCityUk.

De asemenea, Brexitul va duce la o reducere a creşterii economice şi a investiţiilor, putând submina poziţia Londrei de centru financiar şi comercial global, se arată în studiu.

Multe bănci internaţionale s-au stabilit în Regatul Unit pentru a obţine acces pe piaţa unică şi pentru a-şi stabili o bază de unde să-şi vândă produsele financiare şi serviciile în Europa. Perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE le-ar putea determina să-şi regândească structura.

În prezent, serviciile financiare reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procentaj din rândul economiilor avansate.

Şi concluzia sondajului realizat în rândul traderilor şi experţilor financiari este că rolul Londrei de centru global al tranzacţiilor valutare va fi diminuat în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cel mai mare beneficiar fiind centrul financiar al Germaniei, Frankfurt.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.

Aproximativ două treimi dintre respondenţi au declarat că un Brexit ar slăbi poziţia dominantă a capitalei Marii Britanii pe piaţa globală a tranzacţiilor valutare, estimată la 5.300 miliarde de dolari pe zi, se arată în sondajul realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacţionare pentru pieţele valutare. Aproximativ 13% susţin că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi în beneficiul Londrei.

Capacitatea oraşului de a atrage talente şi de a deservi regiuni din întreaga lume a ajutat Londra să-şi construiască un avantaj competitiv. Totuşi, această poziţie de vârf va fi dificil de menţinut, deoarece şi alte centre financiare globale atrag talente şi investiţii, devenind din ce în ce mai competitive, a explicat Marshall Bailey, preşedintele ACI Financial Markets Association.

Peste 40% dintre tranzacţiile valutare globale se desfăşoară la Londra. Politicienii şi directorii se laudă că în City of London se tranzacţionează mai mulţi dolari decât în New York şi mai mulţi euro decât în toată Uniunea Europeană.

Alte centre financiare importante râvnesc la poziţia Londrei. Participanţii la sondajul ACI susţin că oraşul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York şi Dublin.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...