BCE: Consiliul de supervizare bancară este de acord cu planurile de recompensare a acţionarilor

Principalul organism de reglementare bancară din Europa consideră că planurile industriei pentru recompensarea acţionarilor nu sunt excesive, după ce unii creditori au majorat dividendele, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 08 feb. 2023, 15:29
BCE: Consiliul de supervizare bancară este de acord cu planurile de recompensare a acţionarilor

„Planurile de distribuire sunt sustenabile din perspectiva noastră. Un studiu realizat de BCE indică faptul că „majoritatea băncilor” rămân peste indicatorul relevant de capital chiar şi în cazul „unui scenariu advers suficient de conservator” pentru economie şi bilanţurile băncilor, a afirmat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, într-un interviu acordat Bloomberg.

Băncile europene, de la BNP Paribas SA la UniCredit SpA, au anunţat răscumpărări de acţiuni, după ce majorarea dobânzilor a făcut ca industria bancară să înregistreze cel mai profitabil an din 2007, scrie Agerpres.

BCE şi alte autorităţi au făcut totuşi apel la prudenţă, ţinând cont de efectele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia.

„Într-un număr limitat de cazuri, băncile au redus nivelul distribuirilor” în urma discuţiilor cu autorităţile de supervizare, a declarat Enria fără a nominaliza vreo bancă.

Grupul francez Societe Generale SA nu a respectat angajamentele privind plăţile acordate acţionarilor, la publicarea, miercuri, a rezultatelor anuale.

BCE nu a intervenit asupra planurilor SocGen privind recompensarea acţionarilor, a afirmat directorul general Frederic Oudea.

Băncile importante supervizate de BCE intenţionează să plătească 51% din profiturile brute din 2022, a explicat Enria, în linie cu nivel din 2022, după pandemie.

„De asemenea, vedem că unele bănci care intenţionează distribuiri masive au ales înţelept să realizeze în mai multe tranşe răscumpărările de acţiuni, evaluând evoluţiile din mediu macroeconomic”, a declarat Enria.

Potrivit unui comunicat al BRD transmis miercuri Bursei de la Bucureşti, Consiliul de Administraţie al băncii a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acţionarilor.

„Această hotărâre este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României. Având în vedere atât persistenţa unui risc ridicat de volatilitate, cât şi faptul că tratamentul temporar în privinţa recunoaşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacităţi suficiente de creditare în condiţiile respectării indicatorilor reglementări, pe bază permanentă, inclusiv în condiţii de stres sever”, se precizează în comunicatul remis BVB.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...