Premieră a ultimilor 11 ani. BCE a majorat ratele dobânzilor

BCE a decis majorarea ratelor dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022, şi a anunţat un nou program de achiziţionare de bonduri, pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro, transmite Reuters.
Ion Dobreanu - joi, 21 iul. 2022, 15:52
Premieră a ultimilor 11 ani. BCE a majorat ratele dobânzilor

Banca Centrală Europeană a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%, scrie Agerpres.

„La viitoarele reuniuni ale Consiliul guvernatorilor BCE, o normalizare suplimentară a ratelor dobânzilor va fi adecvată. Decizia semnificativă de joi, de a renunţa la ratele negative ale dobânzii, permite Consiliului guvernatorilor BCE să facă o tranziţie spre o abordare a deciziilor de politică monetară la fiecare şedinţă în parte”, se arată în comunicatul instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Într-o încercare de a atenua impactul creşterii costurilor de împrumut, BCE a prezentat Instrumentul de protecţie a transmisiei (TPI), prin care va achiziţiona bonduri dacă va vedea semne de fragmentare financiară în rândul statelor din zona euro.

„Nivelul achiziţiilor TPI depinde de severitatea riscurilor cu care se confruntă transmisia politicii monetare. Achiziţiile nu sunt restricţionate ex ante”, a precizat BCE.

Ultima dată când BCE a majorat dobânda de politică monetară a fost în 2011, chiar înainte de debutul crizei datoriilor din zona euro, o mişcare pe care mulţi o consideră cea mai mare greşeală de politică monetară făcută până acum de instituţia de la Frankfurt.
Agenția de evaluare Moody’s se așteaptă ca băncile din sudul Europei să fie principalii beneficiari pentru ambele măsuri.

Creșterea ratei este prima din zona euro în ultimii 11 ani. BCE a spus anterior că va opera creșterea ratelor din nou în septembrie și ar putea continua cu creșteri suplimentare la o dată ulterioară.

Ratele mai mari ale dobânzilor vor beneficia puternic de marjele nete de dobândă ale tuturor băncilor europene și profitabilitatea generală, dar efectul va fi gradual și va varia de la o țară la alta.

„Ne așteptăm ca băncile din Spania, Italia și Portugalia să culeagă recompense mai mari decât cele din nord. Şi asta, deoarece o proporție mai mare de împrumuturi bancare în aceste țări au dobândă variabilă, iar creșterea ratelor băncii centrale va duce la o creștere mai mare și mai pronunțată a veniturilor băncilor. În schimb, efectul de susținere asupra veniturilor va fi mai gradual și mai moderat în sistemele bancare cu împrumuturi predominant cu rată fixă ​​precum Franța, Germania, Belgia și Suedia”, arată Moody’s.

„Băncile din sudul Europei au, în general, rate mai mici de credit/depozit și rezerve de lichiditate mai mari decât omologii lor din nordul Europei. Drept urmare, ei vor primi beneficii din randamentele mai mari ale activelor lor lichide și nu vor experimenta creșteri materiale ale costurilor de finanțare datorită bazelor lor ample de depozite, care nu sunt foarte sensibile la mișcările ratelor de dobândă”, concluzionează Moody’s.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...