BCE este de acord cu înfiinţarea unor bănci de rebuturi la nivelul UE

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, a cerut vineri crearea unor bănci de rebuturi (bad bank) la nivel european, care ar ajuta la cumpărarea unora din creditele neperformante, evaluate la aproximativ 1.000 de miliarde de euro, care afectează capacitatea băncilor de a acorda noi împrumuturi, transmite Reuters. 
Economica.net - vin, 03 feb. 2017, 15:59
BCE este de acord cu înfiinţarea unor bănci de rebuturi la nivelul UE

În timp ce creditorii din Italia şi alte economii cu probleme nu reuşesc să găsească cumpărători pentru creditele lor neperformante, Vitor Constancio a cerut un plan la nivelul UE pentru crearea unei ‘companii de gestionare a activelor’ (AMC) care să respecte prevederile bancare din regiune.

Şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat luna trecută un plan ce prevede înfiinţarea unei ‘companii de gestionare a activelor’ (AMC) care ar facilita tranzacţionarea unor credite neperformante (NPL) de peste 1.000 de miliarde de euro din bilanţurile creditorilor europeni.

Şeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM), Klaus Regling, a salutat propunerea EBA şi a solicitat sprijin public pentru înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) la nivel european.

Planul EBA nu prevede modul în care sunt împărţite riscurile în rândul statelor din UE, ceea ce este un avantaj din punct de vedere politic, a explicat Regling.

Germania, cea mai mare economie din UE, s-a opus planului de împărţire a riscurilor bancare, temându-se că plătitorii de taxe vor achita în final nota de plată pentru salvarea băncilor în alte state. În UE, băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se află în Italia, Grecia, Cipru, Portugalia şi Slovenia, arată datele EBA.

‘O companie care să să se ocupe într-adevăr de gestionarea activelor la nivel european s-ar confrunta cu dificultăţi în actualul mediu. Pe termen scurt, ar putea fi anunţat un plan la nivelul UE pentru ca gestionarea activelor să fie utilizată la nivel naţional’, a afirmat Constancio la un eveniment desfăşurat la Bruxelles.

La nivelul zonei euro, creditele neperformante totalizează aproximativ 1.000 de miliarde de euro. BCE este îngrijorată că piaţa privată pentru credite neperformante este mică şi nu pot fi obţinuţi bani lichizi, ceea ce are ca rezultat preţuri excesiv de scăzute, descurajând băncile să se descotorosească de ele, înregistrând astfel pierderi semnificative.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...