BCE este pregătită să utilizeze toate instrumentele dacă un vot Brexit va provoca turbulenţe pe pieţele financiare

Banca Centrală Europeană este pregătită să utilizeze toate instrumentele, începând cu liniile de swap valutar cu Banca Angliei, dacă alegătorii decid ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) şi pieţele financiare se confruntă cu turbulenţe, a afirmat vineri Ilmars Rimsevics, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 10 iun. 2016, 17:44
BCE este pregătită să utilizeze toate instrumentele dacă un vot Brexit va provoca turbulenţe pe pieţele financiare

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii. Analiştii sunt îngrijoraţi de impactul asupra cursului de schimb, asupra băncilor şi sistemului financiar în cazul unui vot în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

BCE este pregătită să intervină dacă va fi necesar. ‘Toate instrumentele necesare sunt la dispoziţia BCE în acest moment şi, dacă va fi necesar să le utilizăm, atunci BCE le va utiliza’, a precizat Ilmars Rimsevics, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei.

În ultimii ani, BCE şi Banca Angliei au avut linii de swap valutar, care au permis instituţiilor financiare din Marea Britanie să se împrumute în euro de la Banca Angliei şi creditorilor din zona euro să se împrumute în lire sterline.

Aceste facilităţi sunt destinate perioadelor de turbulenţe şi pot fi folosite dacă un eventual Brexit provoacă turbulenţe pe pieţele financiare, a explicat Ilmars Rimsevics.

Marea Britanie este a cincea mare economie mondială şi a doua mare putere economică din UE. Multe bănci europene importante au operaţiuni în Regatul Unit, Londra fiind un centru financiar de primă mărime.

Un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE ar putea duce la pierderea a până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul financiar al ţării, în următorii cinci ani, conform unui studiu comandat recent de grupul de lobby financiar TheCityUk.

De asemenea, Brexitul va duce la o reducere a creşterii economice şi a investiţiilor, putând submina poziţia Londrei de centru financiar şi comercial global, se arată în studiu.

Multe bănci internaţionale s-au stabilit în Regatul Unit pentru a obţine acces pe piaţa unică şi pentru a-şi stabili o bază de unde să-şi vândă produsele financiare şi serviciile în Europa. Perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE le-ar putea determina să-şi regândească structura.

În prezent, serviciile financiare reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procentaj din rândul economiilor avansate.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...