BCE extinde finanţarea băncilor elene, încrezătoare în deblocarea negocierilor dintre Grecia şi creditorii săi – Reuters

Banca Centrală Europeană a majorat din nou plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul., anunţă Agerpres.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 13:31
BCE extinde finanţarea băncilor elene, încrezătoare în deblocarea negocierilor dintre Grecia şi creditorii săi - Reuters

Săptămâna aceasta, Banca Centrală Europeană a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar săptămâna trecută, cu 2,3 miliarde de euro.

Citeşte şi Rusia, dispusă să examineze posibilitatea acordării de asistenţă financiară Greciei

              Grecia se îndepărtează de UE. Atena a semnat un acord cu Rusia pentru gazoductul Turkish Stream

Conform agenţiei elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă. 

‘Majorarea ELA a fost aprobată, toţi membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene se aşteaptă la evoluţii pozitive după summitul de luni’, când Eurogrupul va analiza situaţia Greciei, susţin sursele citate de Reuters. 

Citeşte şi Tsipras: Grexit-ul ar însemna începutul sfârşitului zonei euro

             Ziua Cârtiţei. Euro, din nou la marginea prăpastiei

Instituţia de la Frankfurt a majorat finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evoluţii au forţat instituţiile financiare elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Oficialii BCE şi-au exprimat îngrijorarea că băncile elene vor putea luni să-şi deschidă sucursalele, susţin sursele. Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuţiilor cu creditorii. Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenţii greci începând de luni şi până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populaţiei şi companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile greceşti la finele lunii aprilie. 

Joi, reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro dedicată Greciei s-a încheiat fără niciun rezultat. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, l-a întrebat pe Benoit Coeure, membru al Consiliul guvernatorilor BCE, dacă băncile elene vor reuşi să-şi deschidă vineri sucursalele. Coeure a răspuns: ‘Mâine, da. Luni, nu ştiu’.

Miercuri, Banca Centrală a Greciei a raportat că, în perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, au fost retraşi din băncile elene aproximativ 30 miliarde de euro (33,84 miliarde de dolari). De asemenea, instituţia a avertizat că încetinirea economiei se va accelera în lipsa unui acord cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...