1EUR = 4.8406 RON | Bucureşti 30 º

Finanţe şi bănci

BCE: Firmele din zona euro s-au grăbit să acceseze împrumuturi de urgenţă, în primul trimestru din 2020

Băncile din zona euro au înregistrat în primul trimestru din 2020 o creştere a cererii pentru creditarea de urgenţă din partea clienţilor corporate şi este posibil un avans suplimentar, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează economia, arată un studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, citată de Agerpres.

28 apr, 2020 | Agerpres
Standardele de creditare, sau criteriile interne ale băncilor de aprobare a împrumuturilor, s-au înăsprit de asemenea, dar deteriorarea a fost "redusă" faţă de cea înregistrată în timpul crizei financiare globale şi apoi în timpul crizei datoriilor din zona euro, informează BCE.

"Cererea de împrumuturi din partea firmelor sau atragerea de linii de creditare a crescut în primul trimestru din 2020, în urma necesităţilor companiilor pentru lichiditate de urgenţă. În trimestrul doi cererea pentru creditarea de urgenţă din partea întreprinderilor ar urma să sporească şi mai mult", se arată în raportul BCE.

Totuşi, standardele de creditare pentru firme se vor atenua considerabil în trimestrul doi, datorită măsurilor adoptate de BCE şi a garanţiilor guvernamentale.

În cazul gospodăriilor, standardele de creditare s-au înăsprit mai mult decât în cazul clienţilor corporate în primele trei luni din acest an şi este aşteptată o continuare a tendinţei în trimestrul doi, prognozează BCE.

Studiul BCE a fost realizat în perioada 19 martie - 3 aprilie, în rândul a 144 de bănci.

Recent, BCE a anunţat un program de achiziţii pentru sprijinirea economiei în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care vor fi efectuate până la sfârşitul acestui an.

BCE vrea să se asigure că instituţiile financiare vor continua să crediteze economia, atât timp cât redresarea nu se va materializa. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO