1EUR = 4.7834 RON | Bucureşti 9 º

News

BCE: gospodăriile de la periferia zonei euro sunt mai bogate decât cele din centru

Gospodăriile din multe state aflate la periferia zonei euro sunt, în medie, mai bogate decât cele din statele din centrul blocului comunitar, arată un studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

09 apr, 2013 | ECONOMICA.net

Potrivit unor date colectate în 2010, avuţia netă a gospodăriilor din Spania era de 291.400 de euro, iar în Italia de 275.200 de euro, semnificativ mai mare decât cea a gospodăriilor din Germania (195.200 de euro), Olanda (170.200 de euro) şi Finlanda (161.500 de euro).

"Compoziţia averilor este influenţată în principal de valoarea activelor imobiliare", arată un studiu realizat de BCE în colaborare cu băncile naţionale din zona euro. Alţi factori care influenţează averea unei gospodării sunt veniturile, compoziţia gospodăriilor, datoriile asumate pentru achiziţionarea de proprietăţi şi preţul caselor.

Germania şi Austria sunt singurele două state din ţările analizate unde mai puţin de jumătate din cetăţeni sunt proprietarii caselor în care locuiesc. Din cauza nivelului scăzut al proprietarilor de locuinţe în Germania, avuţia medie din Germania (51.400 de euro) este la o treime faţă de cea din Italia (173.500) şi Spania (182.700 de euro).

Acest studiu arată că deseori gospodăriile din statele care au beneficiat de programe de salvare au active mai mari decât cele din ţările care au plătit pentru programele de salvare. Criza datoriilor suverane a forţat cinci state din zona euro (Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Cipru) să solicite un program de sprijin din partea partenerilor europeni.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO