BCE: Grecii au retras masiv banii din bănci în mai

Tendinţa de retragere a banilor din băncile greceşti s-a accelerat în mai la niveluri record, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană, adăugând noi presiuni asupra sistemului bancar elen, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 14:56
BCE: Grecii au retras masiv banii din bănci în mai

Speculaţiile privind posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro au fost cele mai intense în mai, când partidele care se opuneau respectării acordurilor cu UE şi FMI urcau în sondajele de opinie.

În zilele de dinaintea alegerilor parlamentare, grecii au retras zilnic din bănci până la 800 milioane de euro pe fondul temerilor că o victorie a extremei stângi ar conduce la reintroducerea drahmei. În ultimele două zile, însă, bancherii dădeau asigurări că populaţia a început să aducă la bănci o parte din banii depozitaţi acasă.

După o creştere uşoară în precedentele două luni, depozitele sectorului privat în băncile din Grecia au scăzut cu aproape 5% în mai, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană. Luna trecută, depozitele au scăzut la 163 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi la aproximativ o treime sub nivelul record înregistrat în decembrie 2009.
‘Declinul depozitelor va fi afectat de mesajele care vin din Grecia şi din zona euro referitoare la statutul Greciei în zona euro. Ratele dobânzilor plătite de băncile din Grecia sunt destul de ridicate, deci este atractiv să depui bani dar dacă va exista riscul ieşirii Greciei din zona euro, este logic că banii vor fi scoşi din sistemul bancar elen’, a explicat economistul Michalis Florentiades de la Hellenic Bank din Cipru.

Şi în Spania depozitele sectorului privat în bănci au scăzut luna trecută cu 2%, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2008, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană.

Dar Banca Spaniei a dat asigurări că scăderea de 25 miliarde de euro a fost cauzată de reclasificarea unor depozite deţinute de instituţiile financiare. Fără această reclasificare, declinul ar fi de doar 6 miliarde de euro, susţine Banca Centrală a Spaniei.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în prezent, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 72 miliarde de euro, sau 30% din depozitele bancare. Numai anul trecut, primele cinci bănci greceşti au pierdut depozite în valoare de 37 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost retrase de la EFG Eurobank şi câte 8-9 miliarde de euro de la fiecare din primele trei mari bănci elene: National Bank of Greece, Piraeus şi Alpha Bank.

Bancherii greci s-au declarat optimişti că banii vor continua să revină în bănci în lunile următoare, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei în Grecia.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...