BCE: Grecii au retras masiv banii din bănci în mai

Tendinţa de retragere a banilor din băncile greceşti s-a accelerat în mai la niveluri record, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană, adăugând noi presiuni asupra sistemului bancar elen, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 14:56
BCE: Grecii au retras masiv banii din bănci în mai

Speculaţiile privind posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro au fost cele mai intense în mai, când partidele care se opuneau respectării acordurilor cu UE şi FMI urcau în sondajele de opinie.

În zilele de dinaintea alegerilor parlamentare, grecii au retras zilnic din bănci până la 800 milioane de euro pe fondul temerilor că o victorie a extremei stângi ar conduce la reintroducerea drahmei. În ultimele două zile, însă, bancherii dădeau asigurări că populaţia a început să aducă la bănci o parte din banii depozitaţi acasă.

După o creştere uşoară în precedentele două luni, depozitele sectorului privat în băncile din Grecia au scăzut cu aproape 5% în mai, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană. Luna trecută, depozitele au scăzut la 163 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi la aproximativ o treime sub nivelul record înregistrat în decembrie 2009.
‘Declinul depozitelor va fi afectat de mesajele care vin din Grecia şi din zona euro referitoare la statutul Greciei în zona euro. Ratele dobânzilor plătite de băncile din Grecia sunt destul de ridicate, deci este atractiv să depui bani dar dacă va exista riscul ieşirii Greciei din zona euro, este logic că banii vor fi scoşi din sistemul bancar elen’, a explicat economistul Michalis Florentiades de la Hellenic Bank din Cipru.

Şi în Spania depozitele sectorului privat în bănci au scăzut luna trecută cu 2%, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2008, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană.

Dar Banca Spaniei a dat asigurări că scăderea de 25 miliarde de euro a fost cauzată de reclasificarea unor depozite deţinute de instituţiile financiare. Fără această reclasificare, declinul ar fi de doar 6 miliarde de euro, susţine Banca Centrală a Spaniei.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în prezent, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 72 miliarde de euro, sau 30% din depozitele bancare. Numai anul trecut, primele cinci bănci greceşti au pierdut depozite în valoare de 37 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost retrase de la EFG Eurobank şi câte 8-9 miliarde de euro de la fiecare din primele trei mari bănci elene: National Bank of Greece, Piraeus şi Alpha Bank.

Bancherii greci s-au declarat optimişti că banii vor continua să revină în bănci în lunile următoare, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei în Grecia.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
SkyShowTime scumpește abonamentele în România și lansează o variantă cu reclame
SkyShowTime scumpește abonamentele în România și lansează o variantă cu reclame
La un an de la lansarea în România, platforma de streaming video SkyShowtime scumpește abonamentele și lansează un plan nou, cu reclame....
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, a raportat pentru 2023 un profit record de 1.500 miliarde de ruble (16,3 miliarde ...
Prosumatorii ar putea instala capacități de încă 1.000 MW în acest an
Prosumatorii ar putea instala capacități de încă 1.000 MW în acest an
Capacitatea din instalațiile proumatorilor ar putea ajunge la 2.500 MW la finalul acestui an, potrivit estimărilor directorului ...
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Compania aeriană Wizz Air a anunțat introducerea unei noi rute de pe aeroporturile de la București și Brașov.